1140751
Vrouw

Weblog van de week

Man vs Vrouw

Evelien Oerlemans (26) is grafisch ontwerper en fotografe en houdt op fotografille.nl een blog over fotografie bij speciaal voor vrouwen. Maar wie is de dame achter de mooie beelden?

Naam: Evelien OerlemansLeeftijd: 26 jaarBeroep: Grafisch ontwerper, fotograaf & bloggerRelatie: GeenKinderen: GeenFavoriete website: facebook.com en fotografille.nlWat vind je een typisch vrouwelijke eigenschap? Onzekerheid

----------------------------------------------------------

Dag 2

Vroeger was fotograferen meer technisch dan creatief en werd dan ook voornamelijk gezien als een mannenberoep. De loeizware camera's werkten nog niet zo eenvoudig en foto's moesten ontwikkeld worden in een donkere kamer met behulp van chemische vloeistoffen. Inmiddels zijn we de tijd van ingewikkelde camera's allang voorbij en door de komst van de digitale fotografie is ook het ontwikkelen van negatieven niet meer nodig. Hoera, fotografie is voor iedereen een beroep én hobby geworden! Tenminste, dat dácht ik. Afgelopen week stond ik in de Albert Heijn bij de tijdschriften om een fotografieblad uit het schap te pakken en wat schetste mijn verbazing: ze stonden niet bij 'Hobby'. Of, vooruit, 'Techniek'. Nee, ze waren ingedeeld in de categorie 'Man'. Huh? Voetbaltijdschriften staan toch ook gewoon onder de categorie ‘sport’? En vrouwen zijn volgens mij nét zo geïnteresseerd in fotografie als mannen. Niet dat ik een feminist ben die hierdoor diep geraakt is of zo. Maar het viel me meteen op en zette me aan het denken. Voor mij is fotografie geen kwestie van het bezitten van een dure camera en het beheersen van de techniek. Het is de creativiteit en originaliteit die een foto uniek en bijzonder maakt. Het vastleggen van iets dat je ziet, op een manier die niemand verwacht. Vrouwen zijn oplettender en nieuwsgieriger dan mannen en lijken soms wel ogen in hun rug te hebben, iets wat goed van pas komt om net die ene plaat te schieten. Daarnaast spelen ook emoties vaak een grote rol in een foto. Ik denk dat vrouwen meer vanuit hun gevoel fotograferen en daardoor ook emoties goed vast kunnen leggen. En dat zie ik ook aan mijn blog. Want vrouwen (en enkele mannen) van alle leeftijden willen zich in fotografie verdiepen. Van mij mogen de vakbladen dus snel op een andere plank geplaatst worden! En als ze dan toch bezig zijn… een plankje lager mag ook wel. Wij vrouwen zijn over het algemeen net een paar centimeter kleiner. ;)