Vrouw/Praat Mee
1141159790
Praat Mee

Praat mee

Moet bedenktijd van 5 dagen voor abortus worden afgeschaft?

Wat vind jij? Moet de abortuswet worden aangescherpt of juist uitgebreid?

Wat vind jij? Moet de abortuswet worden aangescherpt of juist uitgebreid?

Sinds 1984 is de Wet Afbreking Zwangerschap van kracht in Nederland. Toch blijft de wet een punt van discussie en zijn veel mensen tegen abortus. Met de verkiezingen in het vizier vinden de SGP en D66 dat er opnieuw naar de abortuswet moet worden gekeken. Donderdagavond discussieerden bij Jinek Pia Dijkstra (D66) en Kees van der Staaij (SGP) over het uitbreiden of juist aanscherpen van de abortuswet. Wat vind jij? Moet de abortuswet worden aangescherpt of juist uitgebreid?

Wat vind jij? Moet de abortuswet worden aangescherpt of juist uitgebreid?

Wat vind jij? Moet de abortuswet worden aangescherpt of juist uitgebreid?

Pia Dijkstra wil graag dat de verplichte beraadtermijn (bedenktermijn) van 5 dagen uit de abortuswet wordt geschrapt, omdat die volgens haar nergens toe dient. Het veronderstelt volgens haar dat de vrouw nog niet genoeg na heeft gedacht voordat ze de abortuskliniek binnenstapt. Daarnaast vindt Dijkstra dat door de verplichte beraadtermijn gesuggereerd wordt dat de vrouw de beslissing niet zelf kan maken. Abortusartsen en gynaecologen zijn bekwaam genoeg om in te schatten of de vrouw er wel of niet goed over heeft nagedacht.

Uitbreiden

Kees van der Staaij wil daarentegen de abortuswet juist uitbreiden. „Als je voor de aankoop van een pannenset al 10 dagen bedenktijd hebt, is het dan echt te veel gevraagd om minimaal 5 dagen na te denken over zo’n belangrijke beslissing?” Volgens van der Staaij moet voor het slikken van de morning-afterpil ook een verplichte bedenktijd komen. Hij zegt dat het heel belangrijk is dat je beseft wat jouw verantwoordelijkheid is in het beëindigen van een ongeboren mensenleven. Hij geeft ook aan dat bij oorzaken als slechte huisvesting en niet genoeg financiële middelen, juist die problemen aangepakt moeten worden in plaats van kiezen voor een abortus.

Praat mee

Wat vind jij? Vind je dat de verplichte beraadtermijn van 5 dagen geschrapt moet worden, of vind je dat de abortuswet nog verder aangescherpt moet worden? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.