Nieuws/Vrouw
1143630
Vrouw

Vragen aan... onze opvoeddeskundige

Verjaardagsfeestje

Marit Langedijk-van der Pruik is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Hallo Marit,

Kun jij me uit de brand helpen? Iets wat leuk moet zijn, de verjaardag van mijn dochter van zes, wordt een punt van stress.

De kinderen in haar klas doen vaak de gekste uitjes. Buiten dat ik dat financieel niet zie zitten, vind ik het ook onnodig, in huis genoeg vermaak toch? Mijn dochter vindt allebei leuk, zolang ze al haar vriendinnen mag uitnodigen.

Wat vind jij, meedoen met de ratrace van de klas (haar vriendinnen zijn dus van die groots gevierde feestjes gewend) of gewoon lekker thuis, en hoe pak ik dat laatste het beste aan om het onvergetelijk te maken?

Groetjes, Claudia

Beste Claudia,

In je vraag klinkt tegelijk het antwoord. Je wilt het graag thuis vieren, om praktische en morele redenen. Om te zorgen dat je dochter en haar gasten het zo leuk mogelijk hebben is het goed om de hoge verwachting eraf te halen. Ik schrijf ook ' zo leuk mogelijk' want een feestje kan ook wel stressmomenten geven. Niet alleen in de organisatie maar ook bij de jarige job als de verwachtingen zo hoog gespannen zijn. De kern is een gezellig middag voor de jarige job met haar vriendinnen. Door een goede voorbereiding en begeleiding tijdens het feest kun je dit in zo goed mogelijke banen leiden.

Een goede voorbereiding bestaat o.a. uit:

- Tijdig uitnodigingen de deur uit, naar een te overzien aantal gasten en deze samen met je dochter maken of versturen om haar zoveel mogelijk te betrekken.

- Geef duidelijk de tijdsduur aan en maak het zeker niet te lang. Een partijtje voor een zesjarige kan gemiddeld drie uur duren, met eventueel gezamenlijk eten, bijvoorbeeld van 14.00 u tot 17.00 u.

- Bedenk gemiddeld vier activiteiten. Een aantal gezamenlijke kleine activiteiten zoals stoelendans of schminken, en een hoofdactiviteit, bijvoorbeeld een speurtocht of knutselen, is naast de pret van taart en cadeautjes meer dan genoeg. De jarige job kan van alle indrukken overweldigd worden en dat komt de feestvreugde niet ten goede. Maak het dus niet te gek!

- Hou met de keuze van de activiteiten rekening met het jaargetijde, de interesses en leeftijd van de kinderen. Stem af op wat zij leuk vinden en aankunnen.

-Haal alle feestbenodigdheden voor de activiteiten, eventuele (!) uitdeelcadeautjes en de taart van te voren in huis, zodat je de avond ervoor in alle rust kunt versieren, een activiteit kunt uitproberen etc..

- Bedenk een flexibele planning: wanneer wil je beginnen met de taart, spelletjes etc. Je hoeft hier niet heel strikt in te zijn, want als de kinderen lekker samen spelen hoef je dat natuurlijk niet te onderbreken. Maar een richtlijn kan heel prettig zijn.

-Zorg voor versterking! Het is prettig voor de kinderen en jezelf als er twee volwassenen zijn. Het voordeel hiervan is dat je handen genoeg hebt om tijdig te kunnen begeleiden bij kleine en grotere problemen om het partijtje soepel te laten verlopen.

- Blijf zelf ontspannen, het is een feestje!

Op deze manier ligt de nadruk op plezier en gezelligheid en wordt het een stuk ongedwongener.

Ik wens jullie een heel leuk feestje,

alle goeds, Marit Langedijk - van der Pruik

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+