Vrouw/Columns & Opinie
1146233532
Columns & Opinie

'Ik schaam me voor de bekrompenheid'

Deze week las ik op facebook het verhaal van Bram. Hij zou zijn weggepest uit zijn studentenhuis omdat hij homo is, en een relatie heeft met een oudere man. Zijn verhaal over deze situatie is al meer dan 5000 keer gedeeld, en in mijn regio was dit onderwerp hot news.

Dit alles gebeurde namelijk in Schipluiden, een pittoresk dorpje onder de rook van Delft. En toevallig het dorp waar ik ben geboren en getogen. Sowieso een afschuwelijk verhaal, maar nu komt het ineens wel erg dichtbij!

één kant

Ik ken de betrokkenen niet. Wat ik jammer vind van zo’n facebookbericht dat viraal gaat, is dat je altijd maar één kant van het verhaal leest. Het verhaal is absoluut schrijnend, en klinkt heel aannemelijk, je weet nooit zeker wat er nu echt gebeurd is.

Plaatsvervangende schaamte

Toch schaam ik me ontzettend voor de bekrompenheid van mijn dorpsgenoten. Dit had toch niet gehoeven! Ik ken Schipluiden niet anders dan een lieftallig dorpje. Ze lopen een beetje achter, al is de enige supermarkt die het dorp rijk is inmiddels ook op zondag open. Het is zo’n dorp waar iedereen elkaar kent, waar fietsers en wandelaars voorrang menen te hebben op auto’s. Een wat hoog geitenwollensokkengehalte, maar zeker niet kwaad. Ik kan me dan ook helemaal niet vinden in de beschrijving van de jongens die Bram het huis uit hebben gepest. Zulke mensen ken ik niet en wil ik ook niet kennen.

Rust

Hoe is dit verhaal afgelopen? Inschakelen van de wijkagent heeft niet mogen baten. Naast de lokale media is de burgemeester nu betrokken. Hij heeft inmiddels met de huisgenoten gesproken. Hij zegt op twitter dat deze huisgenoten moeilijk om konden gaan met het feit dat Bram een relatie had met een oudere man. Dat er twee kanten aan een verhaal zitten en dat rust nu beter is voor alle betrokkenen. Ofwel: we hebben het er niet meer over. Dat we in 2016 leven is duidelijk nog niet helemaal doorgedrongen.

Verhuisd

Hoe moet het nu verder? Het leed is al geschied, Bram is verhuisd naar Delft, waar hij hopelijk zijn leven weer kan oppakken, en wat tolerantere huisgenoten treft. Hoe mooi Schipluiden ook is, ik denk dat Bram het dorp de rest van zijn leven links laat liggen…

Lees meer van Lisette op lisetteschrijft.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.