1147318
Vrouw

Het schuurtje

Wat de vrouw typeert is dat zij een onstilbaar verlangen heeft. Haar wenslijstjes zijn lang en gedetailleerd; en als het even kan moet de man zijn inzet tonen om haar in al die wensen tegemoet te komen. En dat is prima.

Want de man heeft, naast zijn werk, toch niet zoveel ambities; dus kan hij net zo goed zijn energie gebruiken om haar tevreden te stemmen. Relationeel gezien heeft de man maar één enkele wens: geen gezeur. Daarom is het wel zo handig om een schuurtje te hebben.

Want binnen de muren van de eigen woning zal de man voortdurend door zijn vrouw in de gaten worden gehouden. Haar ogen volgen hem bij iedere beweging; en verraadt haar blik meteen wanneer hij te lang achter de computer zit, teveel nootjes eet, te lang aan zijn been krabt, ongeduldig is met de kinderen, te ver onderuit gezakt zit en teveel geluid maakt bij het eten van de soep. En wordt haar vernietigende blik vergezeld met kritische teksten, dan moet de man een paar vierkante meter voor zichzelf hebben waar hij ongestoord zichzelf kan zijn. Nu hebben veel mensen niet het geld om op verschillende locaties eigen werkruimte te bekostigen. Maar een simpel schuurtje kan er in de achtertuin meestal wel af. 

En dat schuurtje moet het exclusieve domein van de man zijn. Daar kan hij aan zijn motorfiets sleutelen, meubeltjes opknappen of een dikke sigaar opsteken. Een iets luxer schuurtje is ook verwarmd, met een oude zitbank en een televisieaansluiting. Op die manier kan de man zijn favoriete sportevenementen kijken, terwijl hij ondertussen voor haar een paar schilderijtjes inlijst of de fietsen van de kinderen repareert. Ook kan de man rustig met vrienden of collega’s bellen zonder zich schuldig te voelen dat hij uitgerekend op dat moment iets anders had moeten doen. 

Belangrijk is wel dat op de deur van het schuurtje een bordje hangt met de tekst ‘eerst kloppen’. De bedoeling is namelijk dat vrouwlief het exclusieve domein van de man respecteert; en zich eerst moet aankondigen voordat hij haar binnenlaat. Want vroeg of laat zal zij zich ontevreden tonen dat hij onderduikt en niet beschikbaar is voor haar. En die onvrede is meer dan eens terecht. Maar, na een beleefde klop op de deur met een vriendelijk verzoek om mee te helpen met de voorbereidingen voor het bezoek dat komen gaat, zal hij ook bereidwilliger zijn om tijdelijk weer zijn schuurtje te verlaten.

Vrouwen zijn veeleisend. En daar is helemaal niets mis mee. Maar om blijvend en goed gemutst de vrouw tegemoet te komen, zal de man zich fysiek moeten kunnen terugtrekken. Met de scheiding van huis en schuurtje, kan de dreiging van een echte scheiding worden voorkomen.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl