1147712
Vrouw

Weblog van de week

Van de wereld

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week volgen we Bea Post (58). Zij begeleidt al meer dan 20 jaar de grote winnaars van de Nationale Postcode Loterij. Soms leuk, soms lastig. Lees mee hoe zij de week van de PostcodeKanjer van 48 miljoen op nieuwjaarsdag beleeft.

Naam: Bea PostLeeftijd: 58Beroep: Prijswinnaarbegeleider bij de Nationale Postcode LoterijRelatie: Getrouwd met Peter (59)Kinderen: Peter (38) en Angelique (37)Favoriete website: Facebook.comTypische vrouwelijke eigenschap: Zorgzaam

----------------------------------------------------------

Dag 4Gelukkig nieuwjaar!

 

Het was een heerlijke oudejaarsavond, maar nu ben ik klaar voor hét moment van het jaar. Met spanning wacht ik op de uitslagen van de decembertrekking en sta in de startblokken om te vertrekken naar de locatie waar de hoogste prijzen vallen. De TomTom ligt al klaar, want de prijs kan natuurlijk overal vallen in Nederland. Waarom ik toch na al die jaren nog steeds nerveus ben is mij een raadsel.

 

Al meer dan 20 jaar begeleid ik namelijk de grootste winnaars van de Postcode Loterij als prijswinnaarbegeleider. Die baan heb ik als het ware zelf gecreëerd. Bij een van de eerste miljoenenuitreikingen in 1991 had ik het draaiboek voorbereid. De bloemen lagen klaar, de cheques, de papieren van de notaris, alles was geregeld. De tv-opnamen zelf verliepen vlekkeloos en de winnares was enorm onder de indruk. Op papier leek alles klaar en afgerond.

 

Maar toen ik naar haar auto terugliep, besefte ik toch dat er op het morele vlak iets ontbrak aan het productieschema. Ik dacht aan de vrouw die we een half uurtje daarvoor in het zonnetje hadden gezet. Op dat moment was ze compleet overdonderd geweest. Je kon zien dat ze het nauwelijks kon verwerken. Dus ik dacht: ik ga nog even terug. Daar zat ze. Compleet van de wereld. We hebben toen nog een uur samen zitten praten. Ik gaf haar mijn visitekaartje en zei dat ze me altijd mocht bellen.

 

Na die ene uitreiking kwam het opvangen en begeleiden van de winnaars standaard in de draaiboeken te staan. Sindsdien is mijn taak om meteen na de prijsuitreiking bij de winnaars op bezoek te gaan. En daarna vaker, zolang dat nodig is. Om vragen te beantwoorden over geld, het omgaan met vragen van familie, vrienden en vrienden. Over wel of niet verhuizen. En over werk en inkomen. Voor de begeleiding op fiscaal-juridisch gebied schakelen we specialisten in. Wij vinden het belangrijk dat winnaars de mogelijkheid krijgen onafhankelijk financieel advies in te winnen en zich niet laten weerhouden door de vergoeding die hiervoor gevraagd wordt.

 

Ik ben heel benieuwd wat voor winnaars ik vandaag ga ontmoeten. 48 miljoen wordt er in totaal verdeeld. Acht keer gaat er 1 miljoen euro naar deelnemers uit één postcode. Mijn collega’s zullen hen de prijzen uitreiken. Ikzelf ga naar de grootse winnaars, die gezamenlijk 20 miljoen winnen en waarbij de winnaars uit de wijk ook nog eens 20 miljoen verdelen. Dus als er vanavond bij jou wordt aangebeld en je ziet mij of mijn collega’s met een gouden envelop staan, dan hoop ik dat je ons met open armen ontvangt en wij jou ontzettend kunnen verrassen met bloemen, champagne en natuurlijk dé cheque!

 

Morgen laat ik jullie weten waar de miljoenen zijn gevallen en hoe de eerste reacties van de grootste winnaars waren. Tot dan!