Vrouw/Praat Mee
114804440
Praat Mee

Hoe groter, hoe bloter?

Twee vrouwen in de sauna

Twee vrouwen in de sauna

Nederlanders gaan steeds meer naar de sauna, schrijft Metro vandaag. Badkledingdagen zijn echter populair onder jongeren, die kennelijk minder graag naakt in de sauna zitten.

Twee vrouwen in de sauna

Twee vrouwen in de sauna

1,8 Miljoen Nederlanders bezochten vorig jaar een sauna. Dat is 42% meer dan in 2010. Zo'n 83% van de Nederlandse saunagangers gaat naar de reguliere dagen waarbij je naakt in een zweethokje zit. Maar onder jongeren zijn de badkledingdagen populair.

De gretige naaktloper

Saunabezoekers kun je feilloos in twee types opdelen: de gretige naaktloper en de preutse. De eerste herken je aan het feit dat hij of zij de badjas in de kleedkamer al achterlaat en zonder gene naakt het trappetje in het bubbelbad afdaalt ten overstaan van de (heus niet glurende) mensen die er al in zitten.

De preutse types slaan meteen een handdoek om als ze de sauna uitlopen, slaan de bubbelbaden over vanwege de eerder omschreven trapafdaling in bijzijn van anderen en doen de handdoek het liefst pas weer af als ze met een voet in de deuropening van de sauna staan. Oké; er is ook een middenmoot die discreet met handdoek en badjas in de weer is en daarom qua gedrag niet eens opvalt.

Topless

Uit het onderzoek dat in Metro aangehaald wordt, komt naar voren dat voornamelijk jongeren tussen 15 en 19 jaar niet heel gretig tegenover het naakt-zijn staan: ruim de helft kiest voor badkledingdagen. Hoe ouder de saunabezoeker, hoe minder preuts. Van de 20-29 jarigen kiest 19% liever voor een badkledingdag dan een reguliere saunadag en onder de 30-39-jarigen slechts 10%.

Deze cijfers lijken aan te sluiten bij de huidige tijdsgeest: waar vroeger iedereen topless zonde om zo egaal mogelijk bruin te worden, zie je dat tegenwoordig weinig meer. Sandra Schuurhof schreef het eerder al in VROUW: "Twintig jaar geleden deed ik niet anders. Toen lag echt iedereen topless, ongeacht leeftijd en voorgevel." Veelgehoorde argumenten van jonge vrouwen om niet topless te zonnen: 'Straks kom ik een bekende tegen' of 'Straks maakt iemand een foto van me'.

Praat mee

Hoe jonger, hoe preutser, zo lijkt het. Ervaar jij dat ook zo met jouw kind? Loop jij gemakkelijk bloot de sauna in, waar je kind angstvallig in bikini en met handdoek omgeslagen rondloopt? En topless zonnen, doet jouw kind dat? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.