Vrouw/Columns & Opinie
1148195522
Columns & Opinie

Columns & Opinie

’Hij zal van de griep gebruikmaken om lekker bediend te worden’

Het aantal griepgevallen neemt flink toe, zo meldt Nivel Zorgregistraties. In week twee van dit nieuwe jaar zijn er - op de 10.000 inwoners - 79 mensen geregistreerd met een influenza-achtige ziekte (IAZ). VROUW-columnist Wijnberg schreef er recent een column over. Naar aanleiding van de actualiteit herplaatsen we zijn stuk.

Het is niet mijn idee. Nee, één van mijn vrouwelijke patiënten neemt dit originele woord in haar mond: ’mannengriep’. Ik vraag om nadere toelichting en zij zegt: „Mannen kunnen zich, beter dan vrouwen, echt overgeven aan hun lijden.” Zij vervolgt: „Het gaat om loslaten; mannen kunnen letterlijk alles uit hun handen laten vallen zonder last te hebben van hun geweten.”

Deze citaten zijn het begin van een therapiesessie waarbij duidelijk wordt waarom Irma (33), directieassistente, getrouwd en moeder van twee jonge kinderen, maar nauwelijks herstelt van haar depressieklachten.

Verstandelijk weet zij heel goed dat het haar herstel ten goede zou komen als zij, al was het maar voor even, wat meer in de luwte zou leven. Vooral omdat zij gemakkelijk overprikkeld raakt, onrustig slaapt, weinig levensenergie heeft en het liefst de hele dag zou willen huilen.

Tranen

Helaas is haar verstand (nog) niet bepalend in het herstelproces. Zij blijft zich verantwoordelijk voelen voor alles waar een actieve vrouw/moeder zich verantwoordelijk voor zou ’moeten’ voelen en jakkert daarom plichtsmatig voort, om alleen maar even uit te blazen als de kinderen op bed liggen. Ze kijkt op zo’n moment naar First Dates, vertelt ze. Pas dan valt de zwaarte van haar af en laat ze de tranen de vrije loop.

Haar man Otto snapt er eigenlijk niet zoveel van. Hij zegt: „Ziek is ziek. En dan moet je uitzieken, simpel toch?” Otto is niet alleen een man van woorden. Hij is ook bereid om, daar waar het kan, de taken van Irma over te nemen. Maar zijn goede wil raakt Irma en wel zó dat zij dan alleen nog maar haar eigen falen ervaart.

Ziek

Voor haar geldt eerder: ’Ook al ben je ziek, dan nog heb je gewoon je plicht te doen’. Dit alles verklaart waarom vrouwen nogal geïrriteerd kunnen raken wanneer manlief zijn griep in bed ligt uit te zieken. Met het horen van zijn gekreun en gesteun, voelen vrouwen hun eigen onvermogen om hetzelfde te doen.

Er is derhalve sprake van vrouwelijke afgunst: hij laat letterlijk en figuurlijk de heleboel hangen onder het motto ’wie dan leeft, wie dan zorgt’: een manier van denken die de vrouw maar wat graag zou willen hebben.

Oogkleppen

Overigens, ook als de man niet ziek is, kan hij zonder zichtbare inspanning één ding kiezen om te doen, terwijl hij, als een blinde vogel en dove kwartel, de rest aan zich voorbij laat gaan. Vrouwen klagen dan vaak dat de man oogkleppen op heeft, maar ook die oogkleppen zouden zij maar wat graag willen gebruiken.

Nu er weer een griepgolf is, kunnen vrouwen en de bijbehorende man hun borst nat maken. Hij zal van de gelegenheid gebruikmaken om lekker bediend te worden. En zij zal, desnoods met koorts, de boel draaiende proberen te houden. Een voorspelbare cocktail voor huiselijke onvrede.

Praat mee

Heeft jouw man weleens de ’mannengriep’? En zo ja, hoe gaat hij (en belangrijker nog: jij) daarmee om? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.