Vrouw/Praat Mee
1151596559
Praat Mee

Praat mee

Vitale beroepen voorrang op de woningmarkt: terecht of oneerlijk?

In wooncomplex De Generaal in Utrecht krijgen mensen met een vitaal beroep voorrang op woningen. Dit zijn beroepen zoals agenten, leraren en verpleegkundigen. Gemeente Utrecht wilt namelijk meer mensen met cruciale beroepen in de stad houden. Vind jij dit terecht? Mogen vitale beroepen voorrang krijgen op de woningmarkt?

Projectleider woonconcepten bij woningcorporatie Mitros zegt hierover het volgende tegen RTV Utrecht: „Verplegend personeel, leraren, politieagenten: het zijn allemaal vitale beroepen die de stad Utrecht hard nodig heeft. Deze doelgroep kreeg daarom een streepje voor.”

Voorstel Tweede Kamer

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft een voorstel gedaan aan de Tweede Kamer, waarbij gemeenten makkelijker eigen inwoners voorrang kunnen geven bij het kopen of huren van een woning binnen de desbetreffende gemeente. Ook moet het makkelijker worden om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep.

Het ministerie wil met deze wetswijziging de onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste van woonruimte tegengaan. De wet zou op 1 januari of 1 juli 2023 in werking treden als de Eerste en Tweede Kamer hiermee instemmen.

Gevolgen

Het gevolg van een project als deze kan zijn dat mensen zonder vitaal beroep veel langer op de wachtlijst zullen staan voordat zij een woning krijgen. Bij het ingaan van deze wet zullen er waarschijnlijk minder kopers van buiten de gemeente zijn. Wanneer iemand buiten de gemeente meer wil betalen voor een woning, is er nu een kans dat de verkoper minder geld verdient, omdat kopers van binnen de gemeente voorrang krijgen.

Reacties

Madeline vraagt zich af of dit in de praktijk haalbaar is.

Dorien denkt dat dit kapitaalvlucht zal veroorzaken.

Praat mee

Wat vind jij? Zouden vitale beroepen voorrang op de woningmarkt moeten krijgen? Of verdient iedereen, ongeacht beroep, dezelfde kans op een woning? Praat mee op onze Facebookpagina.

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.