Nieuws/Vrouw
1152490768
Vrouw

Shirin: Vrouwen moeten hun eigen keuzes kunnen maken

Shirin Musa

Shirin Musa

Undercover in Nederland bracht zondag een schokkende reportage over illegale polygame huwelijken die in moskeeën worden gesloten. Huwelijken met meerdere vrouwen worden, geheel tegen de Nederlandse wet in, voltrokken. En zo'n huwelijk ontbinden is vrijwel niet mogelijk. We spraken met Shirin Musa (38) die met haar stichting Femmes for freedom (FFF) strijdt voor vrouwen die in zo'n ongewenste situatie terechtkomen. Ze werkte mee aan het programma van Alberto Stegeman.

Shirin Musa

Shirin Musa

Shirin weet als geen ander wat het inhoudt om niet islamitisch te kunnen scheiden. Ze omschrijft die tijd in een eerder interview als de moeilijkste periode in haar leven. Na een heftige juridische strijd, lukte het haar alsnog haar vrijheid terug te krijgen.

Een dubbel gevoel

In 2011 richt ze Femmes for freedom op. "Wij besteden met onze stichting al jaren aandacht aan illegale huwelijken en (on)wettige polygamie. Dat Undercover in Nederland er nu een reportage over heeft gemaakt is natuurlijk heel positief, maar ergens heb ik er ook een dubbel gevoel over. Het zou niet nodig moeten zijn."

"Wanneer alleen een religieus huwelijk is gesloten, is er sprake van rechtsonzekerheid, rechteloosheid en rechtsongelijkheid. Wanneer je trouwt kan de man zich beroepen op echtelijke gehoorzaamheidsplicht. En die gehoorzaamheid kan inhouden dat je als vrouw een appel moet eten, toestemming moet vragen om het land te verlaten, maar ook dat je seks met je man moet hebben."

Extreem geweld en onderdrukking

"De gehoorzaamheidsplicht en ongelijkheid leidt vaak tot extreem geweld en onderdrukking van vrouwen. Ze zitten gevangen in een huwelijk. En niet alleen fysiek, maar ook juridisch, want zo’n huwelijk ontbinden is niet eenvoudig. Sommige vrouwen die bij ons aankloppen voor hulp, verkeren lange tijd in huwelijkse gevangenschap."

"Dat ik mijn hulp aan Undercover in Nederland heb gegeven, wordt niet door iedereen begrepen. Ik zou een instrument van rechts zijn, maar het gaat hier niet over 'links' of 'rechts'. Dit is de praktijk van alle dag en dat willen wij met onze stichting inzichtelijk maken. De ene keer doen we dat door een interview in een krant, de andere keer door onze medewerking aan Undercover in Nederland."

Fatwa

Inmiddels heeft een aantal moskeeën met een enorme achterban naar aanleiding van het programma een fatwa uitgevaardigd. Ze laten in een persbericht weten dat alle moskeeën zich hier aan de Nederlandse wet moeten houden. Ook dat roept bij Shirin gemengde gevoelens op, hoewel overwegend positief. "'Moet er nou een fatwa komen?', denk ik dan."

"Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je je aan de Nederlandse wet houdt! Maar het is goed dat de gemeenschap nu stelling neemt. Ze ontkennen niet. Verandering zal van binnenuit moeten komen en dit is een stap in de goede richting. Gelijke rechten van vrouwen moeten gerespecteerd en gehandhaafd worden. Vrouwen moeten hun eigen keuzes kunnen maken, altijd."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.