Vrouw/Praat Mee
1153547917
Praat Mee

Praat mee

Moet er ook verlof komen na een stilgeboorte onder de 24 weken?

Bij ziekte hebben vrouwen recht op een ziektewet-uitkering, dus waarom verlof?

Bij ziekte hebben vrouwen recht op een ziektewet-uitkering, dus waarom verlof?

Verlies je je kind vóór de 24ste zwangerschapsweek, dan krijg je nu geen verlof. Een vrouw op LinkedIn, Digna van Zanten, vraagt werkgevers ook deze groep vrouwen tijd te geven om te rouwen. Vind jij ook dat vrouwen bij een miskraam voor 24 weken recht moeten krijgen op verlof?

Bij ziekte hebben vrouwen recht op een ziektewet-uitkering, dus waarom verlof?

Bij ziekte hebben vrouwen recht op een ziektewet-uitkering, dus waarom verlof?

Vorig jaar werden er volgens het CBS 499 kinderen doodgeboren, ook wel stilgeboren genoemd. Een iets hoger aantal dan het jaar ervoor, toen waren dit er 476. Bij een stilgeboorte na je vierentwintigste zwangerschapsweek heb je volgens het UWV recht op 16 weken betaald verlof.

Maar verlies je je kind voor de vierentwintig weken, dan heb je hier geen recht op. Je kunt je wel ziek melden en een ziektewet-uitkering aanvragen.

Groot verlies

Digna schrijft op LinkedIn dat zij een miskraam kreeg bij achttien weken. Hoewel je volgens de wet pas na de 24ste zwangerschapsweek recht hebt op verlof, schrijft ze dat zij ook tijd nodig had om te rouwen. Het verlies was voor haar erg groot en had ook impact op haar werk. Verlof zou misschien wel op zijn plek zijn geweest.

Geen verlof

Maar of die regeling er echt moet komen? Verlof kost de werkgever al geld en deze kosten stapelen zich op als de wet wordt uitgebreid. Daarbij komt: vrouwen kunnen zich ziek melden en hebben dan recht op een uitkering, dus waarom verlof? Ook zijn er Twitteraars die de vastgestelde zestien weken niet nodig hebben.

Reactie

Twitteraar @Globeskater voelde zich na anderhalve dag weer goed om te gaan werken.

Henk kan de pijn van een stilgeboorte niet beschrijven en zegt dat je er pas na lange tijd afstandelijker naar kunt kijken.

Job vindt het niet raar als je na een doodgeboorte maanden nodig hebt om weer in de running te komen.

Praat mee

Vind jij dat er recht op verlof moet komen als je voor de 24ste zwangerschapsweek een miskraam krijgt? Zo ja, vind je zestien weken dan een goede periode? Of hoeft er van jou nu niets te veranderen en vind je het allemaal goed geregeld? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina.

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een e-mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.