Vrouw/Opgebiecht
1153548808
Opgebiecht

Opgebiecht

’Ik was mijn familie zat, maar nu mis ik ze’

Het is niet eens een vraag óf ik weer ga koken voor de hele familie, maar wát ik ga maken.

Het is niet eens een vraag óf ik weer ga koken voor de hele familie, maar wát ik ga maken.

Een lezeres biecht op dat ze enorm opzag tegen de paasbrunch met de familie, waarvan altijd wordt verwacht dat zij die organiseert. Maar nu een gezamenlijk Pasen niet doorgaat, moet ze toegeven dat ze haar familie toch heel erg mist.

Het is niet eens een vraag óf ik weer ga koken voor de hele familie, maar wát ik ga maken.

Het is niet eens een vraag óf ik weer ga koken voor de hele familie, maar wát ik ga maken.

„Elke keer als de feestdagen eraan komen, zoals Pasen, voel ik de bui weer hangen. Dan komen steevast de belletjes en app’jes binnen: ’Brunchen bij jullie? Of doen we een diner? De vorige keer was het zo lekker! Zin in.’

Organisatie

Allemaal hartstikke leuk, zo’n compliment. Ik kan ook goed koken. En ik vind het echt leuk om de keuken in te duiken en een beetje te kokkerellen. Maar ik baal ervan dat iedereen ervan uitgaat dat ik het organiseer. Waarom ben ik steeds de klos?

Het is niet eens een vraag óf ik weer ga koken voor de hele familie, maar wát ik ga maken. Ze hebben geen idee hoeveel werk daarbij komt kijken en hoeveel stress het geeft. Aan mijn man heb ik wat dat betreft een slechte. Hij vindt het alleen maar leuk als het hele spul langskomt. „Gezellig, toch?” zegt-ie dan. „En ik haal de boodschappen, dan hoef je je daar niet druk om te maken.”

Geen zin

Hij staat er niet bij stil dat ik dan al dagen heb zitten nadenken over wat ik moet maken en wie er wel vlees eet en wie alleen vegetarisch, of het allemaal wel licht verteerbaar genoeg is voor het familielid met darmproblemen en of het niet te calorierijk is voor de lijners en de sporters. Pfff, en dán moet ik nog beginnen met koken.

Dus nee, ik had er niet naar uitgekeken om vandaag met zestien man aan tafel te zitten. Zij allemaal wel. Zij ploffen meestal op de bank, nadat ze hun bosje bloemen hebben afgeleverd en maken het zich gemakkelijk. „Benieuwd wat je allemaal hebt gemaakt...” Wat zoveel betekent als: ik hoop dat je heel snel de keuken in gaat en een schaal hapjes brengt. Dan heb ik al uren in de keuken gestaan en kan ik weer aan de slag, terwijl de rest het allemaal reuze gezellig heeft.

Andere opties

Doe het dan niet? Ja, wat denk je dat ik in de loop der jaren heb geprobeerd? Ik heb al zo vaak gevraagd of iemand anders het een keer wil organiseren, maar dan hebben ze allemaal te kleine keukens of slechte apparatuur of ze kunnen niet koken of ze hebben geen lange tafel of... Nou ja, genoeg excuses.

„Laten we dan eens naar een restaurant gaan”, opperde ik. Had je ze moeten horen! „Hè nee, een feestdag moet je echt thuis vieren.” „Daar kunnen we nooit met zoveel man terecht.” „We maken veel te veel kabaal voor een restaurant.” „Bij jullie is het toch veel leuker en lekkerder?” Dat plan kwam dus niet door de ballotagecommissie.

Roet in het eten

Ook mijn suggestie om het eens alleen met de kinderen te vieren, viel in verkeerde aarde. Mijn dochters lieten me weten dat hen dat ronduit saai leek. Daar kon ik het mee doen. O ja, of ze hun vriendjes mochten uitnodigen. Wel zo gezellig…

Dus vandaag zouden ze allemaal weer komen. Maar corona heeft roet in het eten gegooid. Mijn wens van een rustige Pasen is uitgekomen. En nu denk ik alleen maar: ik hoop dat ik ze allemaal zo snel mogelijk weer kan zien.”

Deze rubriek is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dit verhaal komt uit VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.

POPULAIRE VIDEO'S