Vrouw/Praat Mee
1155548364
Praat Mee

What a (age) shame! 'Oudere vrouw op tv altijd schietschijf'

Karin Bloemen

Karin Bloemen

Als een man op tv niet grijnst, twittert niemand dat hij zuur is. Dit krijg je als oudere vrouwen bijna niet meer in beeld komen twitterde Telegraaf-collega Nausicaa Marbe recent. Omdat vrouwen steevast 'digitale stront' over zich heen krijgen, zouden er minder vrouwen op televisie te zien zijn. Denk jij dat vrouwen inderdaad meer kritiek op hun uiterlijk krijgen wanneer ze op televisie verschijnen?

Karin Bloemen

Karin Bloemen

Claudia de Breij schreef in de VARAgids ook over age shaming van vrouwen. De aanleiding van haar column was het tv-optreden van Karin Bloemen (58) bij Jinek. Bloemen was 25 kilo afgevallen en dat werd ook besproken.

Anoniem

Claudia haalt een anonieme (...) tweet van iemand aan waarin gal wordt gespuwd over Bloemen: Heeft Karin Bloemen een tijd in een zuurbad gelegen, samen met augurken en Amsterdamse uien? Sjees, het is alsof ze kan tijdreizen en 25 jaar in de toekomst is terechtgekomen.

In haar column reageert De Breij op die online haat: Negeren, denk ik altijd bij dit soort types. Ze doen me denken aan pubers die van een hoge brug af tuffen in de hoop voorbijgangers beneden hen te raken.

Dit soort marginalen spuugt dan ook nog eens naar mensen met meer roem, meer talent, meer aanzien dan zij. Ze tuffen omhoog. Als je daar niet op reageert komt de fluim dankzij de zwaartekracht in hun eigen gezicht.

Marbe vindt de column een schot in de roos. Zo! The one and only Claudia de Breij over age shaming en andere naargeestige commentaren die vooral vrouwen op tv treffen. Schot in de roos, in de nieuwe VARAgids.

Het fenomeen age shaming is niet nieuw. Onder andere schrijfster Saskia Noort kaartte het al eens aan. Zij kon niet kon lachen toen Giel Beelen een foto van Madonna deelde die 60 jaar was geworden. Omadonna blaast vandaag zestig kaarsjes uit. Dat zou hij nooit over Bruce Springsteen zeggen, beweerde Noort.

Ze vond de woorden van Beelen seksistisch en respectloos. VROUW-collega Marjolein Hurkmans vond dat Beelen maar eens volwassen moet worden: We leven in 2018. Vrouwen hebben evenveel capaciteiten als mannen, ze blijken prima te functioneren op alle gebieden. En ondertussen worden ze nog steeds afgerekend op hun uiterlijk.

Fronsrimpel

Zo frons ik mijn wenkbrauwen als ik Maarten van Rossem in zijn eeuwige zwarte trui vol hondenharen in de fauteuil bij De slimste mens zie zitten. En toch vind ik daar amper online commentaar over. Vandaag las ik wel een tweet over de fronsrimpel van de afzwaaiende Twan Huys, maar dergelijke 'kritiek' op een mannelijke tv-ster is vooralsnog zeldzaam op social media.

Praat mee

Denk jij dat vrouwen op televisie inderdaad meer online reacties op hun uiterlijk krijgen? Zo ja, wat is daarvan de oorzaak denk je? Of krijgen mannen net zo goed commentaar op hun verschijning? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.