Vrouw/Columns & Opinie
115932924
Columns & Opinie

Als de ander net een beetje minder verliefd is

Verliefd zijn: als de een iets minder verliefd is dan de ander

Verliefd zijn: als de een iets minder verliefd is dan de ander

Verliefd worden is mooi. Alleen de mate waarin de verliefdheid toeslaat, is niet te controleren. Nu lijkt dat ook niet uit te maken, zo zou je denken. Toch is te-verliefd-zijn het begin van een relationeel probleem. Want als de ander een beetje minder verliefd is, dan is de machtsverhouding definitief bepaald.

Verliefd zijn: als de een iets minder verliefd is dan de ander

Verliefd zijn: als de een iets minder verliefd is dan de ander

Wie te verliefd is, zal zich aanvankelijk van geen kwaad bewust zijn. Het object van zijn liefde is zo fantastisch dat niets te gek of te veel is. Daarom zal hij hele marathons lopen om het zijn geliefde naar de zin te maken. En het is deze uitsloverij die de ander als vanzelf op een hele hoge zetel tilt.

Langzaam maar zeker wordt de dynamiek van de relatie steeds duidelijker: de marathonloper blijft zich uitsloven terwijl de ander alleen maar instemmend of afkeurend met de vingers hoeft te knippen.

En zoals altijd zal de machthebber geneigd zijn om vals te spelen met onredelijke verzoeken, onvoorspelbare woedeaanvallen en een houding van onverschilligheid. Vervelend is ook dat het zoeken van toenadering door de marathonloper steeds vaker op een teleurstelling zal uitlopen.

Verliefd en onderkoeld

Hij wil intimiteit, zij wil even rust, hij wil haar aandacht, zij wil niet lastig gevallen worden. Goed beschouwd ontstaat een wisselwerking tussen man en vrouw die op zijn minst nogal absurd te noemen is: hij doet zijn best, maar wordt daardoor alleen maar onaantrekkelijker; zij steekt geen vinger uit, maar wordt juist daardoor alleen maar begeerlijker. Hij is te verliefd, zij is onderkoeld; en samen zijn zij een combinatie die elkaar alleen maar afstoot.

Buigen of barsten

Uiteindelijk komt er altijd een moment dat aan te duiden is als 'buigen of barsten'. Hij zal met minder genoegen moeten nemen en zij zal iets meer tegemoetkomendheid moeten tonen. In de praktijk is een dergelijke relatie echter niet houdbaar en zal de marathonloper, moegestreden, afdruipen.

In zeldzame gevallen ontstaat, juist tijdens de breuk, een miraculeus herstel: hij heeft zijn liefde aan de wilgen gehangen, waardoor hij voor haar juist aantrekkelijker wordt. Alleen als hij de macht grijpt, is een beter evenwicht in zicht.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.