Vrouw/Praat Mee
115990621
Praat Mee

'Mijn dochter draagt een fietshelm omdat ik dat wil. Punt'

Een half jaar geleden werd ik bruut onderuit gereden op het fietspad door een voorbij razende scooter. Mijn dochter (2) zat achterop. We vielen en bij deze val brak zij haar scheenbeen. Vreselijk was dat maar nog elke dag ben ik dankbaar voor de fietshelm die ze droeg. Als ze die niet had gedragen, was het hoogstwaarschijnlijk heel anders afgelopen.

Het aantal dodelijke kindslachtoffers in het verkeer is in Nederland de afgelopen tien jaar drastisch gedaald. Maar er is veel ruimte voor verbetering, meldt een rapport van de Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC). Bijvoorbeeld door het verplicht stellen van een fietshelm.

Betutteling

En daar ben ik het mee eens. Je zou het betutteling kunnen noemen maar maak het dan op zijn minst verplicht voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Op de redactie lopen de meningen uiteen. De een vindt het meer dan terecht dat in ieder geval kinderen verplicht een fietshelm zouden moeten dragen. De ander vindt het pure betutteling en totaal onnodig.

"Kinderen moeten gewoon leren om goed uit te kijken, te anticiperen in het verkeer. En daarbij komt dat ouders dan ook, in het kader van 'Goed voorbeeld doet goed volgen', een helm zouden moeten dragen", zegt een collega. Inmiddels is haar dochter (8) al zo'n ijdeltuit dat een helm echt een no go is. Dat laatste gaat waarschijnlijk bij mijn dochter (inmiddels 3) ook een keer gebeuren. Maar vooralsnog hebben we die discussie nog niet. Mijn dochter draagt een helm omdat ik dat wil. Punt.

Kwetsbaar kinderhoofd

Daar komt nog bij dat een heel jong kinderhoofd vele malen kwetsbaarder is. En 'ze moeten zelf leren uitkijken in het verkeer' vind ik ook een hele lastige. Natuurlijk moeten ze leren fietsen en de verkeersregels kennen. Maar wat mij overkwam had ik niet kunnen voorkomen; ik werd van mijn sokken gereden.

Ik moet er wellicht ook even bij vermelden dat ik sinds een jaar in Amsterdam woon. Hiervoor woonden we in Breda en daar was het toch veel rustiger op straat. Ik ben daar met de fiets nog nooit gevallen en in Amsterdam daarentegen al bijna twaalf keer over de kop gegaan dankzij toeristen die niet kunnen fietsen en/of ineens midden op de weg stilstaan.

Dus dat speelt ook mee. Al kun je natuurlijk in welke stad dan ook lelijk ten val komen. Desalniettemin, mijn dochter draagt een fietshelm zolang ik me daar goed bij voel. Geen discussie over mogelijk.

Praat mee

Hoe zit dat bij jou? Vind jij het dragen van een fietshelm door kinderen een must? Of vind je het betutteling? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder (fietshelm)verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.