1160607
Vrouw

Vragen aan... onze opvoeddeskundige

Conflicten oplosssen

Marit Langedijk-van der Pruik is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Hoe kan ik conflicten met mijn dreumes van 1,5 oplossen zonder echt autoritair te worden?

Dank alvast, Myra

Beste Myra,

Kinderen van 1.5 jaar ontdekken steeds meer hun eigen persoonlijkheid en dat zij dus iets anders kunnen kiezen dan jij als ouder wilt.

Een mooi voorbeeld is al vanaf het kunnen lopen... Als ouder wil je naar rechts en je kind besluit naar links te gaan hij kan nu immers zelfstandig op pad...!

Het is goed om dit soort inititatief zoveel mogelijk de ruimte te geven zodat kinderen ontdekken dat hun ontdekkingsdrang positief resultaat oplevert. Dit geeft zelfvertrouwen om dit exploratiegedrag verder uit te bouwen.

Maar: soms moet je wel naar rechts en kun je niet toegeven aan de keuze van je kind. Een duidelijke afweging hier is als iets onveilig is of niet respectvol voor je kind of anderen. Ook tijdgebrek kan soms in de dagelijkse drukte een rol spelen.

Je hoeft niet autoritair te worden en ook niet te toegevelijk. Beiden kanten geven kinderen een onveilig gevoel. Duidelijke grenzen kunnen sensitief gesteld worden. Door 'inlevend grenzen te stellen' geef je op een veilige manier duidelijkheid.

Behoefte

Dit doe je door jouw behoefte en de behoefte van je kind helder te hebben en zodanig te benoemen. Bijvoorbeeld: jouw kindje springt telkens op de bank. Jij hebt er al wat van gezegd want je wil dit niet omdat je bang bent dat de bank stuk gaat.

Jouw behoefte is dat de bank heel blijft ( respectvol omgaan met materiaal) De behoefte van je kind is om te kunnen springen. Begin met het benoemen van deze behoefte, zodat je kind zich (h)erkend voelt, weerstand verminderd en je kunt aangeven wat je wel wilt: "jij wilt heel graag springen he, op de bank kan dat niet want dan gaat de bank stuk. We leggen een matras op de grond en dan mag je daarop springen."

Humor

Ook humor kan een prettige manier zijn om samen ergens om te lachen, ontladen of af te leiden.

Op deze manier geef je sensitief grenzen aan, binnen zo'n veilig kader krijgt je kind ruimte om op onderzoek uit te gaan en steeds meer de eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.

Ik wens jullie alle goeds,

Marit Langedijk- van der Pruik

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.