1160823
Vrouw

Scheiden

De feestdagen zijn voorbij. Gelukkig nieuwjaar allemaal. Volgens onderzoek gaat een groter aantal mensen nu scheiden. Ze dachten: eerst nog even Kerst en Oud en Nieuw en dan hak ik de knoop door. Voor die mensen is deze column.

Ik ben een ervaringsdeskundige, helaas. Hoewel ik me voornam dat mijn huwelijk eeuwig zou duren, is dat niet gelukt. Al met al heb ik er zeker tien jaar over gedaan voor ik  er echt een punt achter durfde te zetten.

Het is opmerkelijk hoe een eenvoudig incident je dan net het laatste duwtje geeft. Ik maakte een reportage met een fotograaf van de AVRO. Hoewel ik hem eeuwige dank verschuldigd ben, weet ik zijn naam niet meer.

“Wat ben je somber,” zei hij. (Het viel extra op omdat je voor die vreselijke foto’s altijd moet lachen, ook als je het liefst keihard zou willen grienen). “Ik wil eigenlijk m’n huwelijk beëindigen, maar ik durf het niet,” zei ik. “Weet je wat helpt,” zei hij, ”probeer je eens voor te stellen dat je tachtig bent. Kijk terug op je leven en vraag jezelf af of je nog lang met je relatie wilt doorgaan.”

Het was voor mij meteen duidelijk. Bijzonder, hoe zo’n eenvoudig advies je net dat laatste zetje kan geven.

Omdat ik een paar weken geleden een column schreef over vrouwen die maar niet tot een beslissing van scheiding konden komen, kreeg ik erg veel reacties, vooral op de website. (Overigens: elke gelijkenis op bestaande personen berust op louter toeval).

Het is duidelijk dat scheiden een van de ergste dingen is die je kan overkomen. Je gevoel is totaal in de war, de grond onder je voeten wankelt, niets is meer zeker.

Toch trof ik een aantal verhalen aan van vrouwen die na de scheiding hun leven zo’n positieve wending hadden gegeven, dat ze achteraf zeer dankbaar waren dat ze hadden doorgezet.

Een vriendin van mij, die een afschuwelijke scheiding achter de rug heeft, keek me stralend aan en zei: ”Ik heb voor het eerst een uur in m’n eentje door Amsterdam gewandeld. Dat zou ik nooit gedaan hebben toen ik nog getrouwd was, hij hield daar niet van.”

Een ander: ”Ik woon nu op een flat, ik kwam uit een villa. Ik koop bij de Lidl, want andere supermarkten kan ik niet meer betalen. Maar ik ben vrij!! Ik kan denken wat ik wil, doen wat ik wil. En ik hoef niet steeds te piekeren: zou hij nou bij haar zitten of is hij echt aan het werk? Wat  een opluchting!”

Ik herinner me ook nog dat ik er enorm tegen opzag van een villa naar een zolderkamertje te verhuizen. De achteruitgang in luxe hield me tegen. Maar uiteindelijk doet het totaal niet ter zake. Als je tegen je zin in een relatie zit, maakt de afmeting van je tuin niet meer uit.

Tot mijn verbazing zag een andere vrouw kans een nieuwe kaarsen-,geur en sieradenlijn te lanceren. Niet eenvoudig, weet ik uit eigen ervaring. Astrid Beerkens bedacht  een persoonlijke manier van verpakken erbij. Het werd  iets bijzonders, My7ways.

“Ik kwam alleen te staan met vier kinderen,” zegt ze, “en ik wou wat doen. Ik ben nu een jaar bezig, heb een winkel en een website en m’n kinderen zijn apetrots op me.”

Hoe iets negatiefs als een scheiding tot iets moois kan leiden.

Meer Catherine op www.catherine.nl