1162009
Vrouw

VOOR JOU GELEZEN: De jongen die demonen zag

Verkeerde vrienden

Ruen wilde dat de tienjarige Alex hem voorstelde aan kinderpsychiater Anya. Alex was er helemaal van in de war. Hij had nooit iemand iets over Ruen verteld, dat hadden ze zo afgesproken.

Spookjongen

Ruen was gekomen om de vriend van Alex te zijn, zo had hij gezegd, een paar jaar eerder. Hij was speciaal gezonden om hem te observeren. Want Alex was bijzonder. ,,De meeste mensen vangen hooguit een glimp op van een demon, en dan denken ze meestal dat ze het zich verbeelden.”

Ruen is 1 meter 60  lang, houdt  van Mozart en tafeltennis en van brood-en-boterpudding.  En hij heeft vier verschijningsvormen; Hoornskop, Monster, Soookjongen en Oude Man. Naast Ruen ziet  Alex ook  andere demonen. Het is net of er allemaal chagrijnige familieleden door het huis banjeren, die denken dat ze de baas over hem kunnen spelen.

Dochter

Na de vierde zelfmoordpoging van Alex’ moeder komt de jongen onder behandeling van kinder- en jeugdpsychiater Anya. Zij is teruggekomen naar het Noord-Ierse Belfast om mensen – kinderen vooral – te helpen een nieuwe start in het leven te maken.

Daarnaast draagt ze haar eigen verdriet met zich mee. Haar dochter Poppy pleegde vier jaar eerder zelfmoord; ze was pas twaalf - en schizofreen, net als Anya’s moeder. Ze is dan ook vastbesloten Alex te redden, al is haar behandelmethode niet helemaal in het straatje van sociaal werker Michael. Maar Ruen haalt Alex over iets heel ergs te doen.

 

Goed

De jongen die demonen zag zit ongelooflijk goed in elkaar. Ruen weet zoveel van Anya dat je gaat twijfelen of hij een verzinsel is. Alex is een hartverwarmende jongen, vrolijk, intelligent en geestig. Anya’s verwerking van de dood van haar dochter wordt aangrijpend verwoord.

De psychologische analyses zijn enorm boeiend. De gevolgen van de problemen in Noord-Ierland, waar één op de vijf kinderen kampt met psychische problemen, zijn indrukwekkend. En er is een tikkeltje romantiek, om het luchtig te houden. Om aan één stuk uit te lezen.

 

De jongen die demonen zag, door Carolyn Jess-Cooke, Orlando Uitgevers, 348 pagina’s, €18,95.

Waardering: vijf sterren 

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!