1162016
Vrouw

Voor jou gelezen: Pandemonium

Over een verboden liefde en fel verzet

Pandemonium is het vervolg op Delerium Amoris. In het eerste deel vertelt Lauren Oliver het verhaal van Lena Haloway, een meisje dat tegen alle geboden in verliefd wordt.

In het veelbelovende eerste deel  Delerium Amoris is liefde een groot taboe. De regering heeft een behandeling uitgevonden, waardoor niemand boven de 18 nog verliefd kan worden. Lena Haloway leeft naar deze dag toe. Maar dan slaat het noodlot toe; zij wordt verliefd.

 

Grote liefde

Deel 1 eindigt in- en in verdrietig als Lena met haar grote liefde Alex probeert te ontsnappen naar het land van de vrijheid, de Wildernis genoemd. Tijdens de vlucht komt Alex om het leven. Lena lijkt gered.

Deel twee, Pandemonium, pakt hier de draad meteen op. Lena is in de Wildernis beland en probeert haar oude leven te vergeten. Er is ten slotte geen weg meer terug. De mensen die haar leven hebben gered hebben echter plannen om terug te keren naar de bewoonde wereld om een revolutie uit te lokken.

Bittere strijd

Delerium Amoris werd hoopvol afgesloten maar al na het eerste hoofdstuk van het vervolgboek  wordt duidelijk dat het niveau van deel 1 niet gehaald wordt. Een korte samenvatting van deel 1 zou geen overbodige luxe zijn geweest. Het verhaal in Pandemonium reikt niet veel verder dan een relaas over een bittere strijd die gevoerd wordt tegen overheidsmaatregelen. 

Lauren Oliver weet de lezer niet te overtuigen van de goede motieven van de tegenpartij. Het resulteert ten slotte alleen in bloedvergieten in een wereld waarin liefde omslaat in haat, die nog meer haat weet te zaaien.

 

Plot

Ondanks dit tegenvallende verhaal weet Oliver in het laatste hoofdstuk ons te verrassen met een plot, dat ons toch weer doet verlangen naar het derde deel, Requiem.

Pandemonium geschreven door Lauren Oliver, uitgeverij The House of Books, 351 blz,  € 17,95

Waardering: 2,5 ster