1162021
Vrouw

<em>-Advertorial-</em>

Fabels en feiten omtrent alcohol

Van koffie word je nuchter. Door een rietje drinken maakt dat je sneller dronken wordt en je seksuele prestaties worden beter als je wat gedronken hebt.

Dit zijn een paar hardnekkige fabels die in de rondte gaan over alcohol. De gemiddelde Nederlander en dan met name de vrouw,  is minder goed op de hoogte van deze fabels rondom alcohol dan wordt aangenomen. Bijna zes op de tien mensen denken de feiten rondom de effecten van drankgebruik goed te kennen, maar de praktijk wijst anders uit. Vooral onder vrouwen leven veel fabeltjes.

 

Zo denken velen dat je sneller dronken wordt als je alles door elkaar drinkt. Ook word je door te gaan dansen niet sneller nuchter. En een glas bier bevat niet evenveel calorieën als twee bruine boterhammen met kaas. Bij verantwoord alcoholgebruik komt veel meer kijken dan alleen de hoeveelheid drank die je nuttigt. Zaken als eten, lengte en gewicht, soort drank, geslacht en tijd spelen hierbij een minstens zo belangrijke rol.

 

Onderstaande fabels hadden vooral de vrouwen fout.

  • Sneller van je kater af? Neem honing op een toastje of cracker, of neem extra frisdrank
  • Van champagne word je sneller dronken
  • Gekleurde dranken komen harder aan

 

Nu geven we je een paar waarheden over alcohol die, wil je verantwoord alcohol gebruiken, goed zijn om in acht te nemen:

  • Mannen kunnen echt beter tegen alcohol dan vrouwen. Hun lichaam kan meer aan.
  • Ben je wat zwaarder dan gemiddeld, dan kan je ook wat beter tegen de alcohol.
  • Als je eens een gezellig borrel hebt, dan kun je beter eerst zorgen voor een volle maag. Alcohol wordt dan langzamer in het bloed opgenomen.
  • Rode wijn niet gezonder dan witte wijn. Dit is pertinent niet waar.

Dit en meer blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van Gedistilleerde Dranken heeft laten doen. Aanleiding is de lancering van het Drinkwijzer Model, dat meer inzicht geeft in de effecten van alcohol. Hier kun je ook alle fabels en feiten checken, zodat je verantwoord met alcohol kan omgaan.  

 

Ben jij benieuwd naar jouw kennis omtrent alcohol? Doe dan zelf de Feit of Fabel test.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Drinkwijzer.info