1168248
Vrouw

Nederlander wil niet bezuinigen op kerstkaart

Stuur jij nog een kerstkaartje?

Hoewel dit jaar overal op bezuinigd moet worden, houden Nederlanders de kerstkaart in ere.

Voor 87 procent van de Nederlanders is een kaartje met kerst een heilige traditie, zij willen hierop niet of nauwelijks beknibbelen. Ze geven de kaart zelfs het liefst een extra persoonlijk tintje.

30 procent voegt naast de naam van de afzender, ook een persoonlijke boodschap toe. Bovendien geldt voor bijna een derde van de Nederlanders dat een kant en klare kerstkaart niet volstaat. Zij maken liever zelf een kaart, of dit nu met de hand is of digitaal. Zo blijkt uit onderzoek van Greetz.nl.

 

Crisis

Nederlanders vinden het erg belangrijk om kerstkaarten te versturen, óók nu het Nederland minder voor de wind gaat. Zo zegt 87 procent niet of nauwelijks op kerstkaarten te bezuinigen en verzenden we dit jaar - crisis of geen crisis. De helft van de Nederlanders geeft hieraan meer dan 20 euro uit. Deze kaarten zijn vooral bestemd voor vrienden (87 procent), broers en zussen (74 procent) en andere familieleden, zoals ooms, tantes, neefjes en nichtjes (67 procent).

Veel mensen vinden het belangrijk echt iets persoonlijks aan hun kerstwensen toe te voegen. Zo schrijft 31 procent van de Nederlanders op iedere kerstkaart een boodschap die speciaal is bedoeld voor de ontvanger. Verder geven zij hun kaart een persoonlijk tintje door deze zelf te knutselen (17 procent).

 

Kerstkaartje

Het versturen van kerstkaarten is voor Nederlanders een heilige traditie, ze zijn hier dan ook erg trouw in.

Als iemand ze een jaar geen kerstwens stuurt, betekent dit niet dat zij deze persoon van hun lijstje schrappen. Zo geeft ruim de helft van de respondenten aan het jaar erop gewoon weer een kerstwens aan deze persoon te versturen.

Een grote groep (30 procent) maakt het zelfs niet uit of ze een kerstkaartje terugkrijgen.

 

Mat

Nederlanders versturen niet alleen graag kerstkaarten, recentelijk bleek al dat we de meeste kaartjes van alle Europeanen versturen, maar waarderen het ook wanneer zij zélf kerstwensen ontvangen. Ondanks de opkomst van digitale alternatieven als e-mail en Facebook vindt acht op de tien mensen toch liever een echte kerstkaart op de mat.

Stuur jij nog een 'echte ouderwets handgeschreven' kerstkaartjes? Hoeveel kaarten ga jij dit jaar versturen en naar wie allemaal? Of gebruik je eerder social media en andere online diensten om je vrienden en familie prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen?

Praat met ons mee!

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest