Nieuws/Vrouw
1174447445
Vrouw

'Ragas reist rond' deel 4: Ik zeg er niks van, lafaard die ik ben

Bastiaan Ragas (47) wilde kwaliteitstijd met zijn gezin en dus verliet hij Bloemendaal en ging met zijn vrouw Tooske, hun drie kinderen én zijn zoon uit zijn relatie met Laura Vlasblom vier maanden op reis. Derde stop: Mongolië.

Mijn hele leven heb ik al een fascinatie voor exotische reisplekken: Khartoem, Zanzibar, Transsylvanië, noem maar op. Plekken waar ik mezelf kan verliezen in bijna vergeten culturen en verhalen. Mongolië staat ook op dat lijstje.

Het recht van de sterkste

Binnenkort met een kruisje erachter. We vliegen op Ulaanbaatar, de hoofdstad van waaruit Dzjengis Khan eeuwen geleden zijn wereldrijk bestuurde. Vanaf morgen zijn we te gast bij de Nederlandse Bert en zijn Mongoolse gezin, maar vandaag hebben we tijd om de hoofdstad te verkennen.

Hier gold ooit het recht van de opperheerser, en ook nu geldt hier nog het recht van de sterkste; diegene die in het verkeer het hardste toetert, krijgt voorrang. Maar het houdt niet op bij toeteren.

Poetin

In een rommelige speeltuin sluiten we aan in de rij voor een waterfiets. Het is een graadje of veertig, dus er zijn meer mensen op dat idee gekomen. We staan inmiddels een minuut of twintig te wachten als er achter ons een Poetin-achtig type tevoorschijn komt.

Met twee vrouwen en drie zoontjes in zijn kielzog duwt hij iedereen die staat te wachten opzij. Daar sta ik met drie kleine meisjes en mijn vrouw en kan geen kant op. Alle Jason Bourne-actiefilms die ik heb gezien ten spijt: ik zeg er niks van, lafaard die ik ben. Ietwat overdonderd brom ik: "Uh, interessant hoe dat er hier aan toegaat."

Pets voor zijn kop

De puberjongen die blijkbaar bij de waterfietsen hoort, zegt iets tegen de gorilla die nu vooraan staat. De Mongoolse speknek heeft geen zin om te wachten, maar al helemaal niet in tegenspraak en geeft de arme jongen meteen een pets voor zijn kop. Vol erop. Hij zegt ook even niks meer.

Ik schat mijn kansen in. Achter ons staat nog zo’n pitbull met zijn gezin, die blijkbaar ook bij 'Poetin' hoort. Want ze roepen hard iets wat ik niet versta, maar waaruit ik wel kan opmaken dat ze elkaar kennen. Vast van de sportschool.

IJsje

"O, dat was niet zo leuk", zegt Leentje (11) geschrokken en met een gevoel voor understatement. "Nee, dat was inderdaad niet zo tof", zeg ik maar. Ondertussen bemoeien meerdere mensen van het waterpark zich met de waterfietsmepper, en dat gaat niet op heel subtiele toon.

De zoontjes en twee vrouwen van 'buldog speknek' staan er wat verveeld erbij. "Zeg, zullen we die waterfietsen maar even laten voor wat het is en op zoek gaan naar een ijsje?" zegt mijn vrouw opgewekt. We wurmen ons uit de metalen afzetting en vinden al snel een kraampje met ijsjes.

Heetgebakerd

De zon schijnt onverminderd bloedheet op ons hoofd, maar de heetgebakerde gek van net lijkt snel vergeten. "Waar gaan we morgen heen?" vraagt Catoo (8). "Ik hoop dat het daar wel gezellig is", zegt Fien (10). "Ja, dat hoop ik ook", zeg ik met enige schaamte. In de verte zie ik het glimmende beeld van alfaman Dzjengis op mij neerkijken.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.