Vrouw/Praat Mee
1175822927
Praat Mee

Opvoeden op z'n Duits, Amerikaans of...

Mag jouw kind lekker vrij spelen?

Mag jouw kind lekker vrij spelen?

Duitse ouders kiezen steeds meer voor een vrije opvoeding; kinderen die alleen naar school gaan met de metro, al op peuterleeftijd fruit met een mes leren snijden in de klas en gerust een fikkie mogen stoken in het park. Leve de Duitse 'scharrelkip-opvoeding'. Of geloof jij meer in het monitoren van je kind?

Mag jouw kind lekker vrij spelen?

Mag jouw kind lekker vrij spelen?

De Amerikaanse schrijfster Sara Zaske wist niet wat haar overkwam toen ze in Berlijn ging wonen met haar twee kinderen. Dochter Sophia zwom bloot met zwemles, ging alleen naar de speeltuin en klom daar in speeltoestellen van wel 6 meter hoog.

Eigen boontjes

Dat was wennen voor haar ouders, die waren in shock. Sophia en haar broertje deden eigenlijk allemaal dingen waar je in sommige Amerikaanse staten letterlijk gearresteerd voor zou worden. Sara vond het moeilijk loslaten, maar heeft nu een zelfstandige dochter van 11 die zelf de was doet, kookt en haar eigen boontjes dopt.

Het gezin woont inmiddels weer in Amerika en nu valt het Sara op hoezeer Amerikaanse kinderen betutteld en gemonitord worden. Dat ze zelfs niet even vijf minuten uit zicht mogen zijn om zelf dingen op te lossen en uit te zoeken. Stel je voor, veel te gevaarlijk!

In levensgevaar

Sara: "In Berlijn liepen alle kinderen zelf naar school en mocht je niet met de auto brengen, in Amerika loopt niemand zelf naar school en worden alle kinderen met de auto naar school gebracht. In Amerika wordt alles klassikaal gedaan, in Duitsland kiezen kinderen zelf de projecten waaraan ze aan willen werken."

Ze schreef er het boek Achtung Baby: An American Mom on the German Art of Raising Self-Reliant Children over, een lofzang op de zelfstandige antiautoritaire Duitse opvoeding, waarin de hele klas blijft logeren op feestjes en er niet moeilijk wordt gedaan over fietsen zonder helm en een valpartijtje. Uithuilen en opnieuw beginnen. Als het kind niet in levensgevaar is, grijpt een docent niet in.

Buitenspelen

Huiswerk op de lagere school? Laat het kind lekker buitenspelen is de Duitse opvatting, die dus zeer haaks staat op de Amerikaanse. Terwijl er ook bij ons steeds meer mensen boven hun kinderen cirkelen - 'helikopterouders' - , kiezen Duitse ouders steeds vaker voor vrijheid; kleuters die zelf hun fruit snijden (met een scherp mes!) en in hun eentje wandelen naar de speeltuin, ook al ligt die niet om de hoek.

Praat mee

Laat jij je kind vrij en geloof jij meer in een 'Duitse' opvoeding? Of ben jij meer een ouder van het 'Amerikaanse' model. Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Of zit jij er een beetje tussenin en vind jij dat het uitmaakt waar je woont: in een stad of op het platteland. Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.