Vrouw/Culinair
1176121983
Culinair

Gedroogde mango's? Ik ben gekke Henkie niet!

'Ik weet dat het niet helemaal lekker gaat met de wereld', zegt Jongste. 'Maar vind je niet dat je nou een beetje overdrijft?' Ik kan hem alleen maar dom aankijken. Dat is wel het ding met mijn jongste zoon. Hij heeft soms een onnavolgbaar brein; dat je zelf in je hoofd een heleboel gebeurtenissen en feiten bij elkaar op moet tellen om te begrijpen waar hij het over heeft en hoe hij er toe gekomen is op dit specifieke moment deze opmerking te maken.

Het moment dus, waarop ik een mango in plakken snijd. Met een Albert Heijn-mes, dat dan weer wel. Die schijnen te scherp te zijn. Misschien dat hij daar op doelt. Dat is in levensgevaar ben omdat ik met een mes snijd met een heftig lemmet. Maar hij kent me langer dan vandaag. Ik heb geen scherp mes nodig om mezelf te verwonden. Met een bot aardappelmesje kan ik ook wonderen verrichten op mijn vingertoppen.

Hongerwinter

Het kind zucht. 'Je staat op het punt vocht aan voeding te onttrekken', verduidelijkt hij ongeduldig. 'Dat doen mensen maar om twee redenen: ze verwachten een hongersnood als gevolg van oorlog. Of ze gaan op een lange reis over een oceaan en leggen een voorraad voedsel aan die lang houdbaar is. Niemand doet dat voor de lol mam, zomaar op een zaterdagmiddag.'

Droogoventje

Het droogoventje staat te wachten op het aanrecht. 'En waarom zou je ook mango's drogen', vervolgt mijn zoon streng. 'Mango's zijn prima ongedroogd te eten.' Terwijl ik de dunne schijfjes op de plastic roosters leg, vraag ik me precies hetzelfde af. Het is marktdag in Haarlem. Ik heb de mango's bij de groentekraam gekocht.

De man met gedroogd fruit staat een paar meter verderop. Hij heeft kiwi's, papaya's, ananas, appel en ja ook mango. Hele lekkere. 'Het is een experiment', zeg ik tegen mijn zoon. 'Werk hè.' Hij zucht nog een keer. Het experiment met de pizza van kikkererwtenmeel nog vers in het geheugen.

Herrie

'Wat is dat toch voor herrie', vraagt Lief een paar uur later. We kijken de Valentijnsaflevering van All You Need is Love met de zoon van collega Marijke achter het drumstel. Vanuit onze open keuken klinkt een aanhoudend irritante zoemtoon. Zo eentje die niet went.

Je hebt wel eens bijgeluiden die al snel tot het dagelijks geruis gaan horen. Dit is er daar niet een van. Deze blijf je horen. Hij lijkt met de minuut harder te worden. 'Ik denk dat dat de droogoven is', zeg ik. 'Ik droog mango's.' 'Gaat het nog lang duren', vraagt de man van mijn leven. 'Dadelijk stijgt hij nog op.' 'Uurtje of twaalf', mompel ik.

Wekker

Het is natuurlijk leuk bedacht, zo'n droogoven. Maar je moet er eigenlijk geen baan naast hebben. Een beetje mango moet al gauw 14 uur in het heftig zoemende apparaat liggen. En dan heb je, nou ja, gedroogde mango dus. Je kan veel meer maken met de oven, maar iedere nieuwe handeling duurt al snel opnieuw een half etmaal.

In het bijgeleverde kookboek 'Droog' staat bijvoorbeeld het recept voor koekjes. Dat begint al met het weken van rauwe amandelen: 12 uur… En dan moet de rest van het verhaal nog beginnen. Wil je iets goed drogen, dan moeten ook nog eens de rekken in de oven regelmatig worden verwisseld. Dat wordt 's nachts de wekker zetten.

Ik ben gekke Henkie niet

Natuurlijk sta ik niet om de twee uur op om de mangolades te verwisselen. Sorry, ik ben gekke Henkie niet. Gebroken nachten zijn voor pasgeboren baby's en vooruit, een pup die nog niet zindelijk is. Niet voor mango's. Het eindresultaat is dan ook niet naar verwachting.

Sommige plakjes zijn leerachtig droog, andere parelen nog van het vocht. 'Goed gelukt mam', zegt jongste als ik een schijfje in mijn mond stop. Het klinkt cynisch. Het eerste fruitvliegje cirkelt met zijn koffertje boven de schaal. Ik hoor hem bijna naar zijn vriendjes roepen: kom ook, mangofeest.

Dan ga ik het nu met bananen proberen, zeg ik stoïcijns. 'Kan dat ding dan asjeblieft op zolder', roept Lief. Jongste zucht alleen nog maar dieper en trekt snel een banaan van de fruitschaal. Die is vast gered van de piepmachine.

Mangotaartjes

(gewoon met verse mango).

Nodig

  • 1 mango
  • 125 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 2 el gember/sinaasappeljam
  • rasp 1 limoen
  • 4 kant en klare taartvormpjes van zanddeeg
  • handvol pistachenoten

Bereidingswijze

Snijd vier dunne plakjes van de mango en halveer deze. Pureer de rest van de mango met de jam. Klop de slagroom stijf met de rasp en de chilipeper. Schep dit voorzichtig door de puree. Laat de mousse in de koelkast opstijven en schep vlak voor het serveren een eetlepel op de bodems. Garneer met plakjes mango en pistachenoten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.