Nieuws/Vrouw
1177582
Vrouw

Wat geef jij je dochter mee?

Dochters van werkende moeders ambiteuzer

Een carrière, financiële zelfstandigheid en persoonlijke ontwikkeling zijn voor dochters van een moeder die altijd heeft gewerkt aanzienlijk belangrijker dan voor dochters van thuisblijfmoeders.

De aanstormende generatie vrouwen heeft visioenen van een zinvolle baan in een gelijkwaardige relatie (78%) en een gezin waarin werk en zorg gedeeld wordt (76%).

 

Trouwen en carrière

Trouwen, carrière én kinderen: daar dromen negen van de tien vrouwen over. Over dat kroost en die trouwplechtigheid zijn ze zekerder (34% en 25% zeker) dan over die loopbaan (19% zeker), maar ze willen wél financieel zelfstandig zijn.

Zesentwintig jaar lijkt hun dé leeftijd om aan kinderen te beginnen, ruim drie jaar jonger dan de huidige groep moeders. Dit blijkt uit het onderzoek 'hoe hoe geëmancipeerd zijn jonge vrouwen?' van maandblad Opzij onder 300 jonge vrouwen tussen de 18 - 25 jaar.

Maar werk of inkomen zijn niet het allerbelangrijkste in het leven. Gezondheid en zoveel mogelijk genieten gaan voor, óók volgens de nazaten van werkende moeders. En als er kinderen komen, denkt meer dan de helft (misschien) te stoppen met werken. Gevraagd of ze dan hun leven helemaal gaan veranderen, antwoordt een derde ‘zeker niet!’; de rest doet dat wel (27%) of weet het nog niet (39%).

 

Eigen moeder

Werkte hun eigen moeder, dan zijn de dames wel minder vaak bereid hun leven totaal aan te passen aan het ouderschap (40% versus 28%). Een fulltime werkende moeder is voor 58 procent van de dochters een lichtend voorbeeld.

Voltijdmoeders zijn minder vaak een rolmodel (36%). Eén op de acht geënquêteerden wordt later liefst een carrièrevrouw, terwijl haar partner thuis voor de kinderen zorgt. 

Eerste baby

‘Op papier hebben jonge vrouwen alles in zich om het anders te doen dan hun moeders,’ zegt Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden. ‘Ze zijn doorgaans hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten en beschikken over vaardigheden die passen bij de huidige kenniseconomie. In de praktijk blijken kinderen echter toch nog steeds een bottleneck, zelfs voor high potentials. Zij gaan vol voor hun loopbaan….totdat de eerste baby zich aandient.’

Trouwen, carrière én kinderen: zijn alledrie haalbaar? Hoe ging het met je carrière nadat je kinderen kreeg? Wat wil jij je dochter meegeven? Geven vrouwen die thuis zitten of parttime werken het slechte voorbeeld aan hun kinderen? Denk je dat een gelijkwaardige relatie haalbaar is, gezien de helft van de vrouwen misschien wil stoppen met werken wanneer er kinderen komen?

Praat met ons mee!