Nieuws/Vrouw
1177682
Vrouw

Weblog van de week

Een chinese vlieg

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week is dat Ramona Nijssen (34) die een eigen B&B heeft in het Noord-Hollandse Schoorl, een administratiekantoor voor de horeca heeft en een groot gezin runt. Hoe? Dat lees je hier.

Naam: Ramona Nijssen

Leeftijd: 34 jaar

Beroep: Eigenaar Nijssen Horecapartner en B&B Koetshuis34

Relatie: ja, met Marcel Hansen

Kinderen: Jani van 9 jaar en Dayla van 6 jaar

Favoriete website: www.khn.nl; www.tripadvisor.nl

Typisch vrouwelijke eigenschap: ik heb geloof ik meer mannelijke eigenschappen…

-----------------------------------------------------------

Dag 4

Ik heb zooveel gezien tot dusver. Van een horecabeurs, lokale marktjes, prachtige luxe hotels tot aan kleine sfeervolle boutique-hotels. Van de bekende Starbucks tot hippe nachtclubs.

Door middel van diverse presentaties van expats, lokale ondernemers en gedreven managers krijg je zo al een goede indruk van wat ondernemen inhoudt in Shanghai.  Zowel qua kansen als qua problematiek. Interessant, want op het eerste gezicht doet het hier overkomen alsof the sky the limit is. Terwijl blijkt dat er op het gebied van corruptie, personeel en een overkill aan horeca toch ook obstakels op de weg zijn.

Eigenlijk is het niet eens zo anders dan in Nederland, bedacht ik me in de bus naar het hotel.  Het wordt in Shanghai ook steeds moelijker in horecaland. Natuurlijk, er wonen 24 miljoen mensen, maar er is in recordtempo zoveel nieuwe horeca bijgekomen. De koek moet langzamerhand toch worden verdeeld. Een bekend verhaal. Ook in Nederland. Investeren in goed personeel blijkt hier frustrerend, omdat het verloop enorm is. En ook al is het personeel hier goedkoper, er zijn meer mensen nodig om een horecagelegenheid draaiende te houden, omdat het tempo en de hier over het algemeen op een ander niveau ligt.

Ik als boekhouder vraag me bij elke presentatie af: Hoe hoog zijn de huren hier? Is 30% personeelskosten reeel in Shanghai? Rekenen ze hier ook met inkoopmarge van 30%? Hoeveel uur moet het personeel werken? Is er een horeca-cao? Wat is het rendement?

De Nederlandse floormanager van de hippe club Mint heeft zojuist verteld dat Shanghai 200.000 miljonairs telt. Een van de voornaamste redenen dat bepaalde over-the-top concepten in stand gehouden kunnen worden. Ik vind het niet gepast om in de groep te vragen naar het rendement. Maar ik zou zo graag een Chinese vlieg op de balans willen zijn van bijvoorbeeld een bedrijf als dit…