Vrouw/Columns & Opinie
1181075458
Columns & Opinie

Aan de borst in het vliegtuig: Wat is er mis met discreet voeden?

Iedereen is sinds gisteren boos op KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft namelijk aangegeven dat in sommige gevallen moeders gevraagd wordt zichzelf te bedekken als zij borstvoeding geven tijdens een vlucht. Voordat ik verder ga, wil ik even duidelijk maken dat ik helemaal pro borstvoeding ben, of kunstvoeding, of welke voeding dan ook. Maar... Is het nu echt nodig om zó kwaad te worden?

'Ja!' Schreeuwt het internet. Borstvoeding is een recht, een baby moet gevoed kunnen worden waar en wanneer dat nodig is. Daar ben ik het helemaal mee eens, sterker nog, twee jaar geleden schreef ik er zelf nog een artikel over.

Borstvoeding is een recht

Ik was destijds ontzettend verontwaardigd over het feit dat twee jonge meiden het smerig vonden dat ik mijn baby in de trein aan het voeden was. Ik voelde me gekwetst en boos, borstvoeding zou toch normaal en natuurlijk gevonden moeten worden?

Want dat is het, normaal en natuurlijk. En dat andere mensen moeite hebben met een blote tiet, is natuurlijk hun probleem. 'Dan kijk je maar een andere kant op', heb ik ook vaak gedacht. Maar in zo’n vliegtuig, waar je exact nul centimeter persoonlijke ruimte hebt, is dat soms wat lastig.

Persoonlijk zou ik mij als borstvoedende moeder heel ongemakkelijk voelen als ik naast een totaal onbekende mijn borst tevoorschijn moest toveren om mijn baby te voeden. Ik denk dat ik aan de stewardess zou vragen om een (tijdelijk) rustig plekje, ook wel zo fijn voor mijn baby.

Discreet voeden

Aan de andere kant, met stijgen en landen kun je niet naar een ander plekje en juist dan is het voor de baby prettig als hij/zij gevoed wordt, in verband met de druk op de oortjes. Om dan een deken over zijn kop te gooien, is wel wat lomp. Ik denk ook dat mijn baby acuut gestopt was met drinken. Zelf zorgde ik altijd voor een hydrofiele doek die gedeeltelijk over mijn borst lag. Want wat is er mis met discreet voeden in het openbaar?

Ja, ik ben helemaal voor het 'normalizen' van borstvoeding en ik vind ook oprecht dat iedereen dat moet doen waar en wanneer ze wil. Maar als we willen dat iemand dan maar een andere kant op kijkt, dan mag die persoon toch ook wel aangeven dat hij/zij er misschien wat moeite mee heeft?

Iets discreter

We moeten rekening houden met elkaar, zeker als we met een paar honderd man in een vliegtuig zitten gepropt. Dus rekening houden met een hongerige baby, maar óók met een medepassagier. Want uiteindelijk moeten we samen de eindbestemming bereiken.

Ik vind het lastig, want ik wil geen enkele moeder tegen de borst stuiten. Maar denk toch ook: is het nou echt zo erg om voor die paar uurtjes dat je in het vliegtuig zit, iets discreter te voeden dan je normaal wellicht gewend bent?

Jij op VROUW.nl

Wil je een bijzonder verhaal met ons delen of zit er misschien een opinie in jouw pen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.