Nieuws/Vrouw
118251002
Vrouw

Nicolette verloor haar dochter aan XTC: Ze kneep nog een paar keer in mijn hand

Nicolette

Nicolette

Nicolette voelt dat ze door een enorme tragedie in haar leven een missie heeft te volbrengen. Ze wil iedereen bewust maken van de gevaren van drugs. In juli verloor zij haar 21-jarige dochter Daniëlle aan de gevolgen van XTC-gebruik.

Nicolette

Nicolette

"Op zaterdagavond 23 juli werd ik gebeld. Het ging niet goed met mijn dochter, ze lag in het ziekenhuis. Wat er precies aan de hand was, wist ik toen nog niet, maar ik haastte me naar mijn dochter. Ik trof Daniëlle buiten bewustzijn aan, een gesprek was niet meer mogelijk. Anderhalf uur later hoorde ik van de artsen wat er aan de hand was: er was MDMA in haar bloed aangetroffen, de werkzame stof van XTC."

Ik geloofde haar

"Dat woord kende ik alleen uit het lied van Lil’ Kleine, Drank & Drugs. Dat Daniëlle gebruikte, wist ik niet, maar ik heb het geen seconde ontkend toen ik ermee werd geconfronteerd. Ze vertelde me ooit dat vrienden weleens een 'pilletje tikten'. Ik wilde uiteraard weten of zij dat ook deed. 'Doe normaal mam,' was haar reactie dan. En dat is precies wat jongeren roepen: natuurlijk doen ze het niet. Ik geloofde haar…"

"Daniëlle werkte in de horeca en volgde een opleiding tot maatschappelijk dienstverlener. Ze was ontzettend sociaal en had diverse vriendengroepen. Ik kende lang niet al haar vrienden. Ik ontmoette ze pas tijdens de uitvaart, want Daniëlle overleefde het niet. Haar lichaam was niet meer af te koelen en behield een veel te hoge temperatuur. Haar organen beschadigden onherstelbaar."

Een paar keer in mijn hand geknepen

"Ze heeft nog wel een paar keer in mijn hand geknepen als ik daar om vroeg. Ze gaf blijk van herkenning en deed haar ogen zelfs een paar keer open. Er was hoop en daar klampte ik me volledig aan vast. Ik had haar zo graag vastgehouden, dicht tegen me aan, maar dat kon niet door alle infusen en draden waaraan ze was verbonden."

"Dinsdagochtend werden we gebeld door het ziekenhuis. Daniëlle’s toestand was 'niet langer met het leven verenigbaar'. Ik vertelde haar zusjes en broertje wat er aan de hand was. Het was afschuwelijk; ze huilden en gilden. Ik moest keuzes maken, ik moest naar Daniëlle toe. Ze is in mijn armen overleden. Ik heb haar talloze kusjes gegeven en zo hard gehuild. Hoe moest ik thuis vertellen dat ze echt dood was? Hoe moest ik het haar oma laten weten? Al dit verdriet, veroorzaakt door XTC."

Team Daniëlle

"Ook de medische staf was kapot van haar dood. Zij krijgen dagelijks te zien wat drugs met gezonde mensen kan doen. Van psychoses tot coma ... tot zelfs de dood."

Lees het hele verhaal van Nicolette in VROUW magazine: "Ik kom nog wel op feestjes, maar het leven is voor mij geen feest meer."

Bekijk hier de video waarin Daniëlle's zusje Maaike vertelt hoe ontzettend ze haar grote zus mist en moeder Nicolette uitlegt waarom ze na dit plotselinge overlijden van haar dochter 'Team Daniëlle' gestart is.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.