Vrouw/Praat Mee
1182570303
Praat Mee

In hoeverre wordt jouw identiteit bepaald door je partner?

Eberhard en zijn tweede vrouw Femke

Eberhard en zijn tweede vrouw Femke

In hoeverre wordt jouw identiteit bepaald door je partner? Weduwe Femke van der Laan (39) - die was getrouwd met Eberhard, de burgemeester van Amsterdam die in oktober op 62-jarige leeftijd overleed - schreef er dit weekend over in Het Parool. "Ik herken mijzelf niet meer."

Eberhard en zijn tweede vrouw Femke

Eberhard en zijn tweede vrouw Femke

Jarenlang verscheen ze overal als 'vrouw-van', vrouw van Eberhard met wie ze drie kinderen kreeg. Maar nu ze nooit meer naast Eberhard staat, zo schrijft ze, wordt ze met grote regelmaat niet meer herkend. "En dat maakt me onzeker."

Onzeker

Zo schrijft Femke verder: "Ik ben wel vaker niet herkend als ik niet naast Eberhard stond. Sterker nog, ik werd soms ook niet herkend als ik wél in zijn buurt was. 'Jij werkt voor de burgemeester?', 'Ben jij de woordvoerder?' of 'Kun jij effe een foto maken?' Of ik werd simpelweg aan de kant ­ge-­elleboogd.

(...) Dat die man me niet herkende, maakt me onzeker. Onzeker omdat ik mijzelf ook niet meer herken nu ik niet langer naast Eberhard sta. Wie ben ik? Natuurlijk was ik altijd al meer dan vrouw-van. Natuurlijk ben ik zelf iemand. Een mens met eigenschappen, ervaringen, voorliefdes, eigenaardigheden en gewoontes.

Iets kenmerkends

Maar je wordt ook iemand door de mensen in je leven. Ik ben iemands moeder, iemands vriendin, iemands dochter, iemands collega. Rollen die naast mijn karakter en ervaringen net zo goed definiëren wie ik ben.

Nu ben ik niet langer Eberhards vrouw en daarmee is het soms net alsof ik iets kenmerkends van mezelf ben kwijtgeraakt. Alsof ik opeens geen blauwe ogen meer zou hebben. Alsof ik opeens niet meer eigenwijs zou zijn. Iets wat je altijd was - eigenwijs, blauwogig, iemands vrouw - is weg. Met het overlijden van Eberhard is er een stuk Femke verdwenen."

Praat mee

Natuurlijk ben je zelf iemand, maar ben/was jij ook 'vrouw-van'? Wat vind je daarvan? In hoeverre ben jij gevormd door je omgeving? Door welke personen specifiek? In hoeverre herken jij je in het verhaal van Femke? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.