Vrouw/Mama
1185907302
Mama

'Stop meteen met het huiswerk maken van je kind!'

Ouders maken huiswerk met hun kinderen

Ouders maken huiswerk met hun kinderen

Het moet niet gekker worden… Je kind helpen met een boekverslag over je eigen boek en vervolgens een magere 6,5 krijgen. Het overkwam de Britse schrijver Ian McEwan een paar jaar geleden toen hij zijn zoon hielp.

Ouders maken huiswerk met hun kinderen

Ouders maken huiswerk met hun kinderen

Genoeg mensen helpen hun kind weleens met het maken van hun huiswerk, presentaties en/of werkstukken. Maar hoe ver kan je daarin gaan? Leert het kind nog wel wat als het werk voor hem wordt voorgekauwd?

Poëzieverslag

Ook ik ben weleens geholpen door mijn moeder met mijn schoolwerk. Samen met haar kon ik op de basisschool spreekbeurten voorbereiden en boekverslagen tot in de puntjes perfectioneren.

De kers op de taart was mijn poëzieverslag rond de vijfde klas van de middelbare school. Zij, vroeger docente Nederlands, wist iets meer over rijm en metrum te vertellen dan ik. Het resultaat? Een 9. En trots dat mijn leraar op me was!

Deadline

Dat mijn moeder zo lief was om me toen in mijn stress bij te staan, was ook omdat mijn verslag die nacht nog af moest en ik het zonder haar niet had gered. Ik kan me herinneren dat ik het om 23:50 heb ingeleverd, tien minuten voor de deadline. Het is heus niet erg als mensen hun kind(eren) af en toe te hulp schieten, maar waar trek je de grens?

Helpen is natuurlijk ook geen maken. Want niemand zal er bezwaar tegen hebben als je je kind overhoort voor zijn/ haar topotoets. Maar als je vervolgens een volledig boekverslag over Carry Slee’s laatste hit zit te tikken zou ik me afvragen of dat bevorderlijk is voor het leerproces van je kind.

Autonomie

Vandaar dat we dezelfde vraag stelden aan pedagoog Eva Bronsveld. Want help je je kind nou met het maken het huiswerk of niet? Bronsveld: "Om te beginnen is ieder kind anders dus hiervoor geldt geen algemene wijsheid.

Zelf ben ik een voorstander van autonomie geven aan het kind. Als hij/zij denkt dat het wel lukt en het huiswerk zelf wil doen, dan zou ik die ruimte geven. Ook qua planning werkt het vaak beter om een kind door schade en schande erachter te laten komen wat werkt. Daarin geloof ik meer dan dat het deadlines krijgt opgedrongen. De ouder kan dan altijd nog aangeven dat hij/zij beschikbaar is wanneer het kind ergens niet uitkomt.

Studieplek

Kinderen die net op de middelbare school zitten kunnen vaak wel wat hulp gebruiken bij het organiseren en plannen in het algemeen. Als ouder kun je daaraan bijdragen door een rustige studieplek te creëren waar ze niet gestoord worden door muziek en ze altijd met je kunnen reflecteren op het huiswerk. Vraag ze wat voor werk ze hebben en of je daarin iets voor ze kan betekenen. Puur vanuit interesse en probeer ze erna weer los te laten."

Maar wat is volgens Bronsveld de tip voor ouders die wel dagen en nachten lopen te zwoegen op de presentaties en werkstukken van hun kind(eren)? "Er meteen mee stoppen! Je helpt je kind daar uiteindelijk helemaal niet mee. Tegenwoordig lijkt het steeds meer alsof ieder kind heel hoog theoretisch opgeleid moet worden.

Onvoldoende

Maar straks belandt je kind op de havo of het vwo terwijl hij/zij het niveau niet aan kan en veel beter met z’n handen is... Dan ontneem je het de kans om invulling aan z’n eigen leven te geven waar ie juist heel blij van wordt. Anders vervult ie eigenlijk de wens van de ouder, niet die van zichzelf.

En niet alleen op de middelbare, maar ook op de basisschool hoop je dat kinderen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Als jij iedere stap van een kind controleert, help je ze eigenlijk niet echt. Terwijl kinderen ook juist kunnen leren van een onvoldoende! Laat ze zelf plannen en en zeg dat je met ze wil meedenken wanneer ze vastlopen tijdens hun schoolwerk. Maar los het niet voor ze op."

Voorbeeld

Om het in perspectief te brengen, schetst Bronsveld duidelijkheid met een voorbeeld: "Tegen ouders die het huiswerk van hun kind maken, zeg ik soms: 'Als jouw kind later op z’n werk zit, dan zit jij er ook niet naast om z’n werk letterlijk over te nemen toch?'"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.