Vrouw/Lekker in je vel challenge
1193603442
Lekker in je vel challenge

Lekker in je vel-challenge

Wil je niet aankomen? Ontdek de verborgen kracht van peulvruchten

Peulvruchten bevatten weinig calorieën.

Peulvruchten bevatten weinig calorieën.

Peulvruchten bevatten weinig calorieën.

Peulvruchten bevatten weinig calorieën.

Elke week lichten wij een ingrediënt uit het weekmenu van de VROUW Lekker in je vel-challenge toe. Deze week behandelen we: peulvruchten.

Peulvruchten zijn zaden met hun omhulsel (peul) of alleen de zaden. Je kunt hierbij denken aan bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten en kidneybonen. Eigenlijk zijn pinda’s ook peulvruchten, maar het Voedingscentrum rekent die tot noten, omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken.

Gezondheidsvoordelen

Diëtist Marieke, uit het team van dokter Tamara, geeft aan dat peulvruchten betaalbaar, duurzaam en heel veelzijdig zijn. „Je kunt het als koolhydraatbron en eiwitbron gebruiken. Peulvruchten kunnen een groot deel van de maaltijd zijn, maar ook een losse toevoeging in bijvoorbeeld een salade. Een sojaboon is ook een peulvrucht. Sojabonen zijn erg eiwitrijk en worden verwerkt in veel vegetarische vleesvervangers. Peulvruchten zijn zelf ook goede vleesvervangers. Ze zijn eiwitrijk en bevatten onder andere ijzer en vitamine B1.”

Peulvruchten zijn goed voor de bloedvaten, omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën. Ze passen hierdoor goed binnen een gezonde leefstijl. Ze verzadigen door de eiwitten en vezels die ze bevatten. Als je niet wil afvallen, maar juist op gewicht wil blijven, dan kunnen peulvruchten helpen om een voedzame maaltijd te maken en te voorkomen dat je gewicht daalt.

Lekker variëren

Peulvruchten zijn een van de meest ondergewaardeerde voedingsmiddelen en dat terwijl ze eigenlijk heel erg gezond zijn. Je kunt met peulvruchten een heleboel gerechten maken of ze eraan toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld met bruine bonen een soep maken of linzen of kikkererwten aan een salade toevoegen. Van het laatste vind je in ons tweede weekmenu van de Lekker in je vel-challenge heerlijke recepten!

Meedoen?

De VROUW Lekker in je vel-challenge is gratis en voor iedereen beschikbaar. Wil je ook meedoen? Dat kan! Kijk hier voor alle informatie over de challenge of word lid van de besloten Facebookgroep. In deze groep is er elke dag wel iets te doen. Geen Facebook? Geen probleem! Als je je aanmeldt voor de VROUW Nieuwsbrief, weet je zeker dat je niets hoeft te missen.

Heb jij een van onze recepten bereid? Dan zouden we het leuk vinden als je de foto’s van jouw creaties via de Lekker in je vel-challenge Facebook-groep deelt! Ook vinden we het leuk als je ons tagt op Instagram met @vrouw.nl en #LekkerInJeVel2022.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop