Nieuws/Vrouw
1196210737
Vrouw

Doriens moeder kwam na 20 jaar huwelijk uit de kast

Dorien en haar moeder

Dorien en haar moeder

In Ouders uit de kast volgt presentatrice Sophie van den Enk jongeren waarvan één van de ouders na een jarenlang heterohuwelijk uit de kast is gekomen. De moeder van Dorien bij de Leij (29) kwam uit de kast na een huwelijk van meer dan twintig jaar. "Over mijn vader heb ik ook zo mijn vermoedens."

Dorien en haar moeder

Dorien en haar moeder

"Ik was 17 toen mijn moeder uit de kast kwam. Het ging al een tijd niet goed tussen mijn ouders. Mijn moeder trok toen al meer naar vrouwen toe. Ik merkte dat er meer vrouwen over de vloer kwamen. Ineens zei ze: 'Dit is mijn vriendin.'

Biseksueel

Mijn twee zusjes en ik hadden zoiets van: 'Oke hoezo is dit zo?' Pas later kwam de aap uit de mouw en zei ze: 'Ik ben lesbisch.' Het was niet echt aangekondigd, maar ik ben zelf biseksueel, dus ik kon het wel begrijpen. En onze tante had ook een vriendin, dus in ons gezin was lesbisch of homo zijn al heel geaccepteerd.

Het is eigenlijk allemaal heel natuurlijk gegaan. Er waren geen rare issues. Het ging gewoon niet meer tussen mijn vader en moeder. Mijn moeder is toen ergens anders gaan wonen. Dat neemt niet weg dat ik het echt niet had zien aankomen. Maar omdat er altijd open en eerlijk over gedaan werd, was het geen issue. Althans, voor mij niet.

Dorp

Maar mijn middelste zusje sloot zichzelf af; ze vond het niks. 'Waarom zijn mijn ouders überhaupt uit elkaar?' vroeg zij zich af. En mijn jongste zusje heeft er niet zo veel van meegekregen. Ze is vijf jaar jonger dan ik en dit gebeurde nou eenmaal. Het enige nadeel was dat we in een dorp woonden. Mensen vroegen constant: 'Hoe is het nou met je ouders?'

Dat vond ik een gekke vraag, maar die zal je met iedere scheiding krijgen. Ons gezin was anders, maar dat heb ik nooit als vervelend ervaren. Als er in een dorp iets anders dan anders gebeurt kijken mensen je sowieso raar aan. Daar vinden ze er altijd wel iets van. Ik heb daarmee om leren gaan.

Uitproberen

Wij bleven destijds bij mijn vader in ons ouderlijk huis wonen. Mijn moeder verhuisde. Bij mijn moeder kwamen we geregeld. We wisten daarom ook dat ze af en toe met een vriendin weg ging en dat was toen ineens haar vriendin.

Ik zag ze meer als vriendinnen dan als partners. Ze waren ook niet klef ofzo, ze deden gewoon gezellige dingen samen. Bij die eerste vriendin was het een beetje uitproberen voor mijn moeder. Daarna heeft ze nog een relatie gehad en nu heeft ze sinds een half jaar een hele leuke vrouw leren kennen. Zij accepteert ons en dat voelt fijn.

Identiteit

Over mijn vader heb ik ook zo mijn vermoedens. Een jaar of twee na de scheiding ze hij: 'Dorien, ik denk dat ik op mannen val.' 'Wil je daar iets mee doen?', vroeg ik. Als je dat denkt dan moet je dat gaan uitzoeken toch? Hij heeft nooit meer een relatie gehad met een vrouw. Volgens mij is hij sindsdien op zoek naar zijn identiteit. Maar hij is gelukkig.

Als je ziet dat je ouders gelukkig zijn dan accepteer je dat allemaal meer. Mijn moeder en vader hebben geen contact meer. Maar dat heeft niet alleen te maken met het feit dat mijn moeder uit de kast kwam. Er zijn dingen niet helemaal afgesloten. Vroeger hadden ze wel contact voor ons, voor de kinderen.

Leugen

Voor mijn vader was het wel een klap in zijn gezicht; ze waren meer dan 20 jaar getrouwd. Dus dat was een hele grote schok. Ineens zegt je vrouw dan dat ze op vrouwen valt. 'Heb ik dan al die jaren een leugen geleefd? 'dacht mijn vader. Zelf heb ik nu al tien jaar een vriend. Ik heb wel relaties met vrouwen gehad, maar een man past toch meer. Maar ik ben van mening dat ik eigenlijk niet op geslacht val, maar op mensen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.