Nieuws/Vrouw
1196573
Vrouw

Een op de tien jongeren overweegt plastische chirurgie

Jonge meiden onder het mes

Een meisje van 16 dat zich schaamt voor haar schaamlippen, of een 19-jarige die grotere borsten wil. Diana Gabriels (51), directeur van de gelijknamige privékliniek voor plastische chirurgie, schiet ze graag te hulp. ,,Het zijn vaak mooie meisjes, maar zíj zijn niet blij met iets aan zichzelf en daar gaat het om. Met een kleine correctie staan ze krachtiger in het leven.”

Maar liefst 86 procent van de meisjes in Nederland zou het liefst vandaag nog iets aan haar lichaam willen veranderen, bleek onlangs uit een internationale studie van marktonderzoeker InSites Consulting. Een op de tien Nederlandse jongeren overweegt zelfs plastische chirurgie. Bij de praktijk van Gabriels in Barendrecht, staan de meisjes in de rij. „Dagelijks opereren we meisjes tussen de 18 en 21 jaar. Maar ook daaronder. De grens is 16 jaar. Tot hun achttiende moeten meisjes zich wel kunnen legitimeren en hebben ze toestemming van hun ouders nodig.”

Nichtjes Mandy (21) en Kelly (19) uit De Meern hebben sinds twee weken ‘nieuwe borsten’. Een langgekoesterde wens van beiden. Onlangs trok Kelly de stoute schoenen aan. „Ik wilde het al vanaf ongeveer mijn zestiende. Begin juni ben ik dan eindelijk op gesprek gegaan, bij Diana Gabriels. En toen ging het opeens heel snel. Ik kon 22 juni al geopereerd worden in Duitsland. Ik wist dat Mandy het ook graag wilde en heb haar overgehaald om te bellen. We konden op dezelfde dag geholpen worden. Ik schaamde me eerst wel: wat zullen anderen ervan denken? Ik ben nog maar 19. Veel mensen hebben vast zoiets van: je bent nog zo jong, waar begin je aan? Daarom wil ik ook niet op de foto in de krant. Zelf vind ik dat je het beter kunt doen op jonge leeftijd, dan heb je er tenminste nog wat aan.”

Ongelukkig

Mandy, die jarenlang ongelukkig was met haar ‘A’tje’, heeft nu een C-cup. „Ik had echt niks, twee puntjes, alsof mijn borsten nog niet volgroeid waren. Terwijl ik wel vrij brede heupen en schouders heb. Het werd een complex. Je wilt je vrouwelijk voelen. Dus droeg ik alleen bh’s met een hele dikke vulling. Na de operatie vroegen een paar tantes of ze het mochten zien en ik trok hup mijn T-shirt omhoog. Dat zou ik daarvoor nóóit gedaan hebben. Maar als Kelly me niet over de streep had getrokken, had ik er niet voor gekozen. En als ik haar borsten had gehad, sowieso niet.” Kelly is van een ‘kleine B’ ook naar een C-cup gegaan. ,,Mijn kleine borsten vielen niet op, want ik ben niet groot en droeg altijd push up bh’s. Maar ik wilde nooit in bikini. Dan droeg ik er altijd iets overheen. En jurkjes met een decolleté stonden me niet.”

„Het zijn niet meer de ordinaire types ,maar juist de mooie meisjes en de slimme jonge vrouwen die bij ons aankloppen”, vertelt Gabriels. „De huidige maatschappij draait om uiterlijk, dat hebben we zelf gecreëerd de laatste 15 jaar. De norm van wat normaal is, is veranderd. De jeugd zit daarmee. Daar kun je niets meer aan veranderen. Neem de schaamlippen. Er hoeft maar één vriendje te zijn dat daar een opmerking over maakt, of één vriendinnetje van de hockeyclub dat er iets over zegt tijdens het douchen en het maakt jonge mensen heel onzeker. Het is zo belangrijk in deze uiterlijke maatschappij om erbij te horen.”

Onzekerheid

Plastische chirurgie kan een oplossing zijn voor die onzekerheid, is Gabriels’ stellige overtuiging. „Ze komen bij mij, bang en onzeker. Maar daarna telt maar één ding: het resultaat. Ze komen terug als een ander mens. Je herkent ze niet meer. Een kleine correctie maakt die kinderen, voor mij zijn het namelijk nog kinderen, gelukkig. En mooier, omdat ze dat uitstralen. ”

Onzekerheid hoort bij jong zijn, bevestigt Mandy: „Maar als je er wat aan kunt doen, waarom dan niet? Als je je haarkleur niet mooi vindt, verf je het toch ook?”

Lees het hele verhaal op pagina VROUW in De Telegraaf.

Zou jij jouw tienerdochter toestaan om naar de plastisch chirurg te gaan? Praat met ons mee!

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!