Vrouw/Praat Mee
1204119133
Praat Mee

Praat mee

Is het oké om een herkenbare foto van een verdachte te delen?

Een duidelijke foto plaatsen van een verdachte: kan dat wel? Het gebeurde afgelopen week met de verdachte die vorig jaar in de trein zijn geslachtdeel liet zien aan een vrouw. De politie deelde vorige week eerst anoniem de beelden, maar nadat de jongeman zich niet meldde bij de politie, liet die zijn gezicht gezien. Is dit terecht of gaat het te ver?

De man wordt ervan verdacht afgelopen december een vrouw lastig te hebben gevallen in de trein van Amsterdam naar Utrecht. Hij zou haar zijn geslachtsdeel hebben laten zien en vervolgens nog een klap op haar billen te hebben gegeven. Het slachtoffer filmde het incident, omdat ze zich niet veilig voelde.

Foto

Omdat de indentiteit van de man onbekend was, deelde de politie de video van het incident. De man bleef in deze video anoniem. In de video werd hij dringend verzocht om zich binnen een week te melden. Een week later had de man echter niets van zich laten horen. Hierop besloot de politie een herkenbare foto van hem te delen om achter zijn identiteit te komen. Het werkte, want een dag later was de identiteit van de man bekend.

Privacy

Maar was dit de beste manier om hem op te sporen? Het is geen ongebruikelijke manier van de politie, maar veelal wordt het gedaan om moordenaars en terroristen op te sporen. Natuurlijk moet de man worden gestraft, maar was zijn daad echt zo erg dat hij voor altijd met zijn gezicht op het internet moest komen te staan?

De foto is inmiddels van politie.nl afgehaald, maar in het huidige tijdperk blijft een foto op het internet rond circuleren. Wel kan er als ’goedmakertje’ strafvermindering worden gegeven. Maar is dat dan wel rechtvaardig tegenover het vrouwelijke slachtoffer?

Praat mee

Wat vind jij? Vind jij dit een goede manier om verdachten op te sporen, ongeacht de ernst van de daad? Of vind je dat er alleen een foto verspreid mag worden als het gaat om bijvoorbeeld moordenaars en verkrachters? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.