Vrouw/Praat Mee
1204367904
Praat Mee

Katja: Opvoeden vind ik hartstikke irritant

Katja Schuurman met dochtertje Sammie (8)

Katja Schuurman met dochtertje Sammie (8)

Alle ouders zullen er weleens tegenaan lopen: opvoeden. Zelf noem ik - moeder van een dochter (8) - het inmiddels al lang niet meer zo. 'Chanteren' en 'manipuleren' zijn vaak betere bewoordingen voor mijn manier om opvoedkwesties op te lossen.

Katja Schuurman met dochtertje Sammie (8)

Katja Schuurman met dochtertje Sammie (8)

In het nieuwe VROUW magazine - elke zaterdag bij De Telegraaf - vertelt ook Katja Schuurman (43) dat het opvoeden van haar dochter Sammie (8) niet haar grootste talent is. Of juist wel natuurlijk. Het is maar hoe je het bekijkt.

Geen ijsje

Katja: "Ik vind het fantastisch dat ik een dochter heb, maar dat opvoeden vind ik hartstikke irritant. Ik had me zo voorgenomen niet zo'n moeder te worden die steeds roept: 'Als je niet doet wat ik zeg, mag je straks geen tv kijken!' of 'Als je niet doet wat ik zeg, krijg je geen ijsje dit weekend!' En toch hoor ik mezelf dat vaak zeggen. Alsof dat werkt! Sammie is veel te slim. Zeg ik 'Je mag geen tv kijken', zegt zij: 'O, daar had ik toch al geen zin in.'"

Ik vind dat een hilarisch maar bovenal herkenbaar voorbeeld. Eens in de zoveel tijd deel ik mijn dochter dan ook mee dat ik stop met opvoeden. Dat ik er klaar mee ben. Dat ze toch niet luistert dus waarom zou ik ermee doorgaan? En dan smeekt ze me: 'Ah toe, voed me op!' Daar moeten we dan beiden keihard om lachen, want gelukkig delen we dezelfde humor.

Maar ik houd ook niet van opvoeden omdat ik regelmatig vind dat ze gewoon gelijk heeft. Het kan toch ook niet zo zijn dat ik, omdat ik een paar decennia ouder ben, ALTIJD gelijk heb? Ik vind haar argumentatie vaak heel helder en redelijk. En, om maar iets te noemen, is het niet gewoon ook gezellig om bij mamma op de bank in slaap te vallen, in plaats van braaf in je eigen bed? Of toch net iets langer op de mobiel te mogen? Daar krijg je toch ook niets van?

Normen en waarden

Normen en waarden zal ik haar heus proberen bij te brengen, en ook zal ik haar te allen tijde proberen te behoeden voor uitglijers, misstappen, sloten etc. Ik zal handelen naar 'Ik vang je als je valt', dat principe.

Maar wie ben ik om haar steeds maar al die talloze regels te laten naleven? Geen tv, geen ijsje, licht uit, op tijd slapen... Het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen maar, zoals Katja ook zegt, een kind is slim en heeft gewoon vaak een goede reden waarom hij/zij iets wel of iets niet wil/kan doen.

Praat mee

Kortom, ik vind opvoeden maar ingewikkeld en vaak ook, om met Katja's woorden te spreken, hartstikke irritant. Hoe is dat bij jou? Ben jij een geboren moeder en gaat het je dus makkelijk af? Of worstel je regelmatig met allerlei issues en denk ook jij regelmatig 'Ik stop gewoon met opvoeden!' Aan welke opvoedtip heb jij heel veel gehad (please, deel 'm met ons!)? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Heb jij een mooi (opvoed)verhaal - happy end mag! - en wil je dat met ons delen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.