Vrouw/Columns & Opinie
120440789
Columns & Opinie

'De boerkini is maar een lap stof!'

Journalist Hester Zitvast heeft de afgelopen dagen talloze artikelen, columns en heftige reacties gelezen over de boerkini. Ze begrijpt de ophef niet zo. "Ik hoorde Pieter Derks in zijn zomercolumn op radio 1 zeggen 'Het is maar een lapje stof'. Rake tekst. Want dat is het ook; gewoon een lapje stof."

Ik heb maar één vraag. Wat schaadt de boerkini ons? Maar echt, in welk opzicht hebben wij er nou last van. Wordt je stranddag er minder zonnig door? Zwemt het minder lekker als er naast je iemand volledig bedekt op een luchtbed drijft? Raken je kinderen er van in paniek? Krijg je er hoofdpijn van? Maakt het je ziek? Nee. Niets van dat.

Duizenden likes

Ik begrijp het gevoel wel hoor. Wij vrije Westerse mensen moeten er niet aan denken om gedwongen door religie, of desnoods een man met een ijzersterke wil, van top tot teen in een lange jurk te lopen. Wij bepalen zelf wel wat we aan trekken!

Hier kan namelijk alles. Hier mag ook alles. 65+ en een hotpants aan? Doen meid, dat houdt je jong! En ondanks je striae en overtollige postzwangerschapskilo's tóch in die minibikini kruipen? Dapper! Selfie op Facebook posten en je gaat knetter-viral met duizenden likes van medemoeders.

Paradijsvogels

Leve onze vrijheid. We hebben piercings, tattoos of hakken waarop we nauwelijks kunnen lopen. Maar net zo hard dragen we witte sokken in sandalen, een broekpak of een vleeskleurige catsuit. Het mag, echt. Als je iets doorslaat heb je hooguit kans dat je dochter je naar Gordon sleept, en je in Hotter than my daughter ten overstaan van het gehele Nederlandse publiek een fikse make-over krijgt.

Maar de kijker begrijpt ook echt wel dat jij als de camera's uitzijn, gewoon weer in je laklerennetpanty springt om boodschappen te doen bij de lokale supermarkt. Dat vinden we wel gek, maar hey, een land heeft ook zo z'n paradijsvogels nodig. Toch?

Woede

'Ons' land behoort allang niet meer alleen de volbloed Nederlander toe. Zoals wij zelf zijn uitgevlogen over de hele wereld, zijn ook wij een multiculturele samenleving geworden en dat is alleen maar goed. Daar komt echter ook een stukje ander uiterlijk bij kijken. Dat is geen enkel probleem uiteraard, leuk zelfs; leve fusion fashion!

Maar toch denkt niet iedereen er zo over. De pijlen zijn de laatste tijd gericht op volledig gesluierde vrouwen en de dames die zwemmen in een boerkini. En waarom? Echt niet om die lappen stof. We zijn gewoon zó verschrikkelijk kwaad om de terreur die zoveel landen treft, we moeten iets met die woede. Maar woede vorm geven door een kledingverbod, zet geen zoden aan de dijk.

Kortzichtig

Stel hè, stel dat de boerkini hier ook verboden wordt. Wat is het effect daar dan van? Ik heb niet direct het idee dat dit Nederland veiliger maakt. Of beter. Ik denk wel dat de kinderen van moslimmoeders, die eindelijk de stap richting zee durfden te zetten, nu wéér thuis moeten blijven in de zomer. En stel dat moeders in burka's geweigerd worden op scholen; wat doet dit met hun kinderen?

Lijkt mij aardig ellendig, dat de schooldirecteur mama weigert toe te laten, louter om haar kledingkeuze. Kun je écht niet communiceren met iemand die je niet kunt zien? Hoe doen blinde mensen dat dan? Ga juist met deze moeders het gesprek aan zou ik zeggen. Er zit een vrouw onder die lappen! Of zijn we zo kortzichtig dat we dat ineens niet meer zien?

Angst en woede

Een verbod lost niets op, echt niet. Het draagt werkelijk niets constructiefs bij, en we hebben zoveel andere dingen die duizend keer belangrijker zijn. 'Wij gedragen ons in moslimlanden toch ook naar de daar geldende regels?', is een veelgehoord geluid. Zeker, wij betreden niet in bikini een heilig gebouw. Maar die regels waren er al heel, heel lang. En in Europa worden ze nu ingevoerd uit angst en uit woede.

Laten wij Frankrijk nou niet achterna gaan, en onze vrijheid voor kledingkeuze koesteren. Want als we de boerkini gaan verbieden, dan zullen er ook echt regels moeten komen voor te strakke catsuits. Of strings. Witte leggings. Sandalen.

Overigens denk ik dat de discussie snel unaniem gesloten zou worden als zich een Afrikaanse stam met peniskokers over Nederland zou verspreiden. Dat kan natuurlijk écht niet! Of zouden we zelfs dat in de naam der vrijheid of fusion fashion gewoon moeten accepteren?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.