Vrouw/Praat Mee
1209048435
Praat Mee

Spreek jij ouders aan op het eetgedrag van hun (dikke) kind?

Kinderen met een taart

Kinderen met een taart

Ruim 44% van de Nederlandse ouders vindt het de schuld van de vader en moeder wanneer een kind te dik is. Een op de zes ouders spreekt zelfs andere ouders aan op wat ze hun kind voorschotelen. Dat blijkt uit onderzoek van Frecious onder 1.036 ouders met een kind tussen de 4 en 12 jaar naar aanleiding van het Nationaal schoolontbijt dat volgende week weer wordt gehouden.

Kinderen met een taart

Kinderen met een taart

Andere ouders kijken dus de vader en moeder er op aan wanneer een kind te dik is. En sommige jonge ouders gaan nog een stap verder: een zesde van de ouders onder de dertig spreekt andere ouders er ook daadwerkelijk op aan als ze het niet eens zijn met het eetgedrag van hun kinderen.

Aanspreken

"Jonge ouders hebben blijkbaar het gevoel dat ze andermans kinderen moeten beschermen", zegt Suzanne Jekel van Frecious. "Op zich denk ik dat het geen kwaad kan als de maatschappij iets bewuster probeert te eten.

Naast het feit dat ouders elkaar aanspreken op het eetgedrag van hun kinderen, kan de overheid ook enkele maatregelen nemen. Zo zouden school en-sportkantines in mijn ogen verplicht moeten worden om gezondere snacks aan te bieden. Als er minder verleidingen zijn voor kinderen dan kunnen ze ook minder ongezondere keuzes maken", aldus Jekel.

Drie ijsjes

Het zoontje van VROUW-collega A. heeft een vriendje 'met een maatje meer'. Maar hij is toevallig ook de enige die maar dooreet tijdens de lunch. En van zijn ouders op een feestje gewoon drie ijsjes mag. Daar hebben A. en haar man het dan wel over; gaan ze er iets van zeggen of niet?

Vooralsnog hebben ze dat nog niet gedaan, maar ze staan wel vaak op het punt. Zeker omdat hij bij hen thuis vaak alles opeet. En hun eigen zoontje gaat er op die lunchmomenten ook niet minder door eten. Maar hoe pak je dat aan? Een opmerking tegen zijn ouders daarover zal waarschijnlijk niet in dank worden afgenomen en hun zoontjes zijn wel bevriend en dat willen ze graag zo houden...

Praat mee

Vind jij dat je je moet bemoeien met het eetgedrag van andere kinderen? Spreek jij weleens een ouder hierop aan? Of moet iedereen lekker zelf weten wat ze hun eigen kind(eren) voorschotelen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.