Nieuws/Vrouw
1210605180
Vrouw

Van de caravan direct naar de intensive care: 'Het voelde of ik dronken was, toen raakte ik in coma'

Stephanie de Rouw (28) beleefde veertien jaar geleden een horrorvakantie in het Spaanse L’Estartit. 'Als de huisarts niet zo snel had gehandeld, was ik er niet meer geweest.'

"We stonden met de caravan op een camping in Spanje; mijn ouders, mijn broertje en ik. Ook mijn oom en tante en mijn twee nichtjes waren mee. Na zo’n anderhalve week vakantie mocht ik voor het eerst alleen uit. Ik voelde me al een paar dagen verkouden en grieperig, maar ging toch wat drinken in de plaatselijke discotheek."

Longontsteking

"De volgende dag begon ik echt ziek te worden. Het leek alsof ik de hele dag kramp in mijn voet had. Mijn moeder stelde voor nieuwe schoenen te kopen, maar dat veranderde niks aan de kramp. Mijn vader dacht nog dat het kwam door het uitgaan. Laat naar bed als je je al grieperig voelt, was misschien niet zo’n goed idee."

"Die avond gingen we met z'n allen naar het vuurwerk kijken. Tijdens de show voelde ik me steeds beroerder worden en ben ik teruggegaan naar de camping. Ik ging steeds meer hoesten en omdat niemand wist wat er nu echt aan de hand was, bedachten we steeds iets anders. Misschien een longontsteking? De volgende dag zouden we iemand ernaar laten kijken."

Rode vlekjes

"Die ochtend was mijn oom toevallig naar de huisarts gegaan. Mijn moeder belde hem of hij kon vragen of de huisarts bij ons langs kon komen, want ik kon inmiddels nauwelijks meer lopen. Na haar dienst kwam de huisarts en alle alarmbellen gingen bij haar meteen rinkelen."

"Mijn huid zat onder de rode vlekjes, die kunnen duiden op bloedvergiftiging. Verder deed ze een aantal testjes. Ik moest bijvoorbeeld mijn kin op m’n borst leggen en mijn benen in de lucht doen. Mijn moeder zei dat ik Engels moest praten, want de arts begreep natuurlijk geen Nederlands."

In coma

"Ik weet nog dat mijn zicht wegviel en dat ik alleen maar kon vragen 'Where are you?' Het voelde alsof ik heel dronken was, ik zwaaide met m’n armen overal tegenaan. Toen raakte ik in coma."

"De ambulance werd gebeld, maar omdat het plaatselijke ziekenhuis geen intensive care had, werd ik naar een voetbalstadion gebracht, waar de helikopter kon landen. Daarmee werd ik naar het ziekenhuis in Gerona gebracht. Twee dagen lang werd ik slapend gehouden. Toen ik wakker werd, zag ik overal slangetjes en infusen, maar ik leefde nog!"

Besmettelijk

"Als de huisarts in de caravan niet zo snel had gehandeld, was ik er niet meer geweest. De bacteriële vorm van hersenvliesontsteking die ik had, is besmettelijk*, dus iedereen waarmee ik contact had gehad op de camping moest gecheckt worden. Medewerkers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kwamen langs om preventieve antibiotica uit te delen."

"Een hersenvliesontsteking is lastig te voorkomen. Als iemand al in je gezicht hoest, kan je het oplopen. Zeker in warme landen waar veel airco’s worden gebruikt, wordt de bacterie snel verspreid."

Nekkramp

"Let goed op hoe mensen doen. Ik voelde me alsof ik dronken was. Dat kan al een teken zijn dat er iets niet goed zit. Ook als het iemand niet meer lukt zijn of haar kin op de borst te leggen, moet je extra alert zijn. Hersenvliesontsteking wordt om deze reden ook wel 'nekkramp' genoemd. Aan die vakantie heb ik dus echt geen leuke herinneringen overgehouden. Ik wil dan ook nooit meer terug naar die Spaanse camping."

Jij op VROUW.nl

Is er voor jou ook zo'n plek op de wereld, waar je voor geen goud meer naartoe zou willen? Vertel het ons. Wie weet staat jouw verhaal dan binnenkort online bij VROUW.

Stuur hier je verhaal in

*Lees hier meer informatie over hersenvliesontsteking of nekkramp.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.