Nieuws/Vrouw
1212359738
Vrouw

Janine Abbring: Als je bekender wordt, weet je gewoon dat niet iedereen je leuk vindt

Vanaf 29 juli gaat presentatrice/programmamaakster Janine Abbring (42) ons ’s avonds weer boeien met het tv-programma Zomergasten. Maar wie is zij eigenlijk zelf?

Je bent steeds minder bang om niet aardig gevonden te worden, las ik. Komt dat door je leeftijd of door je succes?

“Ik denk een combinatie. Als je bekendheid toeneemt, weet je gewoon dat niet iedereen je leuk vindt. Dat kan ook niet. Daar ben ik makkelijker in geworden. Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat je een rotkop hebt.

Maar hé, sommigen zeggen dat zelfs over de bloedmooie Katja Schuurman. Hallo! Als zij dat soort shit al over zich heen krijgt... Los van de publieke opinie: nu ik ouder en wijzer ben, weet ik ook naar wie ik moet luisteren en naar wie niet. Maar met nieuwe collega’s bijvoorbeeld is mijn uitgangspunt nog altijd dat ze me wel niet leuk zullen vinden.”

Had je dat als kind al?

“Ik ben vroeger heel erg gepest en dat heeft er, al is dit een beetje psychologie van de koude grond, denk ik wel mee te maken. Toen ik een brugpieper was, verhuisden we van Drenthe naar Groningen. Scholen kunnen verschillende culturen hebben. Bij de ene worden nog stickerboekjes geruild, bij de andere roken ze al shaggies bij het fietsenhok.

Vrienden maken was me tot dan toe altijd makkelijk afgegaan, toen kwam ik op een plek waar ik ervoor moest werken. Dat heb ik niet goed begrepen en daarna was het hek van de dam. Als ik naast bepaalde kinderen ging zitten, zochten zij een andere plek. Ik kreeg nare opmerkingen naar mijn hoofd. Na drie maanden hebben mijn ouders mij gelukkig van die school afgehaald.

Als ik die pesters van de oude school tegenkwam, pakten ze mijn tas af en gooiden ze de inhoud leeg boven het spoor. Maar ze hadden niet allemaal een hekel aan me. Een paar jaar geleden nog ontving ik een lange brief van een meisje dat ook op die school zat. Ze had gelezen dat ik daar zo was gepest en schreef: ‘Ik snapte er niks van. Je kwam bij ons op school, ik vond jou heel leuk en opeens was je weg.’”

Nog even een mysterie: je hebt het kleedgeld voor zes outfits van ‘Zomergasten’ geweigerd. Waarom?

“Dat klinkt wel heel decadent. Maar ik vond het zonde als er zo veel kleding zou worden gekocht voor één gelegenheid. Dan liever het budget gebruiken voor een stylist die alle spullen voor me uitzoekt en die ik dan mag lenen. Dat is duurzamer.

Natuurlijk hou ik wel van shoppen. Tot vijf jaar geleden kocht ik absurd veel. Mijn kast is nog steeds heel vol. Als mijn stylist voor bijvoorbeeld een fotoshoot een spijkerbroek tevoorschijn haalt die perfect staat, is het wel heel moeilijk om niet te zeggen: ‘O, mag ik hem overkopen?’”

Lees het hele interview met Janine Abbring in het nieuwe VROUW magazine, elke zaterdag bij De Telegraaf.

Door: Bernice Breure

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.