Vrouw/Praat Mee
1216597386
Praat Mee

Welk gevolg heeft #metoo op daten?

Vrouw kijkt ongemakkelijk naar man in bar

Vrouw kijkt ongemakkelijk naar man in bar

Een drankje aangeboden krijgen in de bar, een hand op je knie of een pikant berichtje ontvangen via een datingapp zit er steeds minder in. Trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt voor 2018 namelijk een nieuwe trend: flirtangst. "We worden preutser, ondanks Tinder en Grindr."

Vrouw kijkt ongemakkelijk naar man in bar

Vrouw kijkt ongemakkelijk naar man in bar

Is dit een gevolg van die ene hashtag die ons sinds vorig jaar in haar greep houdt? Zijn we hierdoor zo bang geworden dat we niet meer durven te flirten? Volgens Adjiedj heeft alle commotie rondom #metoo mensen "kopschuwer gemaakt betreffende amoureuze toenaderingen."

Schandpaal

In het boekje Trends 2018 schrijft hij dat de #metoo-actie zich misschien wel op moderne media afspeelt, toch doet de manier waarop men openbaar aan de schandpaal wordt genageld meer denken aan middeleeuwse taferelen.

Via social media verspreiden de beschuldigingen zich als een olievlek, waardoor er geen ontsnappen aan is. Terwijl de schuld van de - vooral mannelijke - 'dader' vaak nog niet eens bewezen is, hangt de vuile was al buiten.

Amoureuze toenadering

Dat laatste is vooral belangrijk voor het ontstaan van de flirtangst, want volgens Adjiedj gaat het in sommige #metoo-gevallen om een "doodnormale amoureuze toenadering."

Niet alle gevallen betreffen verkrachting of aanranding, soms gaat het ook gewoon om een verkeerd begrepen flirt. Maar het verschil wordt niet altijd door de betrokkenen hetzelfde ervaren.

De manier waarop men ook hiervoor afgestraft kan worden, zorgt ervoor dat we preutser worden in onze flirtpogingen. "Je weet immers maar nooit. Misschien wordt je flirt verkeerd opgevat en word je even later door iedereen uitgemaakt voor aanrander of seksueel roofdier."

Robotseks

Waar je eerst op dating-apps als Tinder nog doodgegooid werd met foute openingszinnen, zijn we daar ook iets voorzichtiger aan het worden met onze woorden. Die verkeerde flirts staan immers 'zwart op wit'.

Volgens Adjiedj gaat de angst soms zelfs zo ver dat er veiligheidshalve wordt gekozen voor zelfbevrediging, prostitutiebezoek of robotseks, omdat je daarmee de kans verkleint dat je publiekelijk terechtgesteld wordt.

Praat mee

Wat vind jij? Is door #metoo de flirtcultuur veranderd? Merk je aan mannen dat ze flirtangst hebben? Flirt jij nog? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.