Nieuws/Vrouw
1228885
Vrouw

Echtscheiding oorzaak van gedwongen verkoop met verlies

Steeds meer huizen worden gedwongen met verlies verkocht. Bij 60 procent van de gevallen is een echtscheiding daarvoor de aanleiding. In de eerste helft van 2012 zijn 1.545 gevallen geregistreerd, meer dan in heel 2010.

Door de daling van de huizenprijzen worden steeds meer woningen gedwongen met verlies verkocht. In het afgelopen kwartaal registreerde de Nationale Hypotheek Garante (NHG, staat namens de overheid garant voor restschuld) 780 gevallen, 15 meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Forse stijging

De NHG verwacht dat in 2012 in totaal ongeveer 3.000 huizen gedwongen met verlies worden verkocht. In heel 2011 werd er na gedwongen verkoop met verlies nog 2.000 keer een beroep gedaan op de staatsgarantie en in 2010 slechts 1.331.

Scheiding en werkloosheid

Echtparen die scheiden en huiseigenaren die werkloos raakten zijn de belangrijkste aanleiding voor gedwongen verkoop met verlies. In 60 procent van de gevallen lag een stel in scheiding en bij 15 procent was werkloosheid de belangrijkste aanleiding voor gedwongen verkoop.

Minder veilingen

Omdat de opbrengst op executieveilingen vaak tegenvalt en de verliezen daardoor „onaanvaardbaar veel hoger” zijn dan bij een onderhandse verkoop, wil de NHG ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk woningen worden geveild. Op dit moment gaat 16 procent van alle gedwongen verkopen via de veiling. Vorig jaar was dat nog 25 procent.