Nieuws/Vrouw
1228930483
Vrouw

Ria (59) onderging 100ste chemo: Als ik wil blijven leven, moet ik doorgaan

Omringd door familie en vrienden vierde Ria Nijhof uit Enter in een carnavalsjurk het feit dat ze haar 100ste keer chemotherapie achter de rug heeft. Dat ze over drie weken weer mag, vindt ze niet erg.

Tien jaar geleden bleek Ria borstkanker te hebben. "De voorspellingen waren slecht; ik had uitzaaiingen en de dokters zeiden 'Ga genieten'. Want ze dachten dat ik niet lang meer zou leven."

Om de drie weken

Nog altijd reist ze iedere drie weken naar het ziekenhuis voor een behandeling. "Als ik wil blijven leven, moet ik de behandelingen ondergaan. Anders stopt mijn lichaam ermee. In het begin werd ik een beetje ziek van de chemo, maar daar heb ik al jaren geen last meer van. Mijn lichaam is stabiel en zolang ik niet zieker van de chemo word, blijf ik doorgaan."

Ballonnen en boa's

Met roze ballonnen en gekleurde boa’s werd Ria gisteren opgehaald uit het ziekenhuis. "We hebben er een groot feest van gemaakt en ik heb iedereen gevraagd verkleed te komen. Ik had zelf mijn carnavalsjurk aan. Het was zo gezellig. Ik heb de kanker inmiddels een plek gegeven en geniet volop van elke dag. Ik voel me helemaal niet ziek."

Uitzonderlijk

Volgens internist-oncoloog R. Hoekstra van Ziekenhuisgroep Twente zijn honderd chemokuren vrij uitzonderlijk. Wel benadrukt hij dat iedere patiënt anders is. “Ieder behandelplan verschilt en iedereen reageert daar weer anders op. De laatste jaren zijn er nieuwe behandelingen bijgekomen die erg effectief kunnen zijn met beperkte bijwerkingen. Daarmee kun je jaren behandeld worden. Maar honderd keer chemo komt niet vaak voor.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.