Nieuws/Vrouw
123099512
Vrouw

Vluchten in eten: Sam (43) heeft anorexia

Sam viel 17 kilo af en werd dit jaar drie keer opgenomen op de spoedeisende hulp, omdat haar hart ermee dreigde te stoppen.

Ze is getrouwd en werkt als relatie- en gezinstherapeut en als ervaringsdeskundige bij Stichting JIJ.

Ik liep onlangs uit de kliniek weg...

"Omdat het niet werkt voor mij. Sinds mijn eerste opname, zeven jaar geleden, ben ik 17 kilo afgevallen. Een meisje op mijn afdeling had het over de mooie reizen die ze wilde maken, maar maakte een eind aan haar leven. Net als twee vrouwen daarna. Toen besloot ik een ticket naar India te boeken. Ik wil leven als Sam en niet als patiënte. Het was geweldig! Ik heb geleerd op eigen benen te staan en de controle op het leven los te laten."

Op jonge leeftijd...

"Voelde het leven voor mij onveilig en instabiel. Op mijn elfde ontdekte ik dat ik dan misschien geen controle had over mijn leven, maar wel over mijn eten. Als ik daarmee bezig was, hoefde ik niet na te denken over gevoelens. Ik was er zo goed in ... Zes maanden later lag ik in het ziekenhuis."

Ik bleef daarna aardig op gewicht...

"Totdat ik op mijn zeventiende op kamers ging. De deur van mijn kamer was nog niet dicht of ik kreeg mijn eerste eetbui. Ik voelde me zo alleen. Ik sloeg compleet door en ging elke avond op stap met vrienden. De angst om alleen te zijn was zo groot. Ik vluchtte door het leven, maar had een redelijk gewicht en wow, wat had ik toen een geweldig lijf!"

Het ging mis…

"Toen het leven serieuzer werd. Ik kreeg een baan als gezinstherapeut, maar kon mijn cliënten niet gelukkig maken. Het voelde als falen. Ik ging daarmee om door nauwelijks te eten en alles daarna uit te braken. Zo begon het verval."

Ik was inmiddels getrouwd…

"Met Roger, een heel lieve man. Hij wilde me helpen, maar dat lukte niet. Toen heb ik gezegd dat hij het moest loslaten. Dat is hem gelukt. We zijn nog steeds bij elkaar en hebben het fijn samen, maar laten elkaar ook vrij."

Een jaar geleden dacht ik aan...

"Euthanasie. Maar India heeft me levenslust gegeven. Ik zoek het niet meer in therapie, maar in yoga, hypnose en ademhaling. Dat lijkt te werken. Ik kan nog niet eten, maar geloof in beterschap. Stapje voor stapje, hapje voor hapje. Dwars door alles heen ben ik gelukkig. Ik wil blijven leven!"

Lees de andere verhalen van drie sterke vrouwen met een eetstoornis in het VROUW magazine van deze week!

Tekst: Denise Mosbach

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.