Nieuws/Vrouw
1233619753
Vrouw

'Hij wil een advocate, geen schooljuf'

In deze rubriek kunnen lezeressen - al dan niet anoniem - hun geheim verklappen. Deze week biecht een lezeres op dat ze bang is dat haar carrièremove haar relatie kapotmaakt, maar dat ze desondanks voor haar eigen geluk gaat.

“Ga alsjeblieft weer iets dóen met je leven,” zuchtte mijn man. Hij was het zat, mijn lijstjes met klussen die nog in het huis gedaan moesten worden, de gesprekken over aanbiedingen in folders, de boodschappen voor de buurtbarbecue en vooral ook de steeds terugkerende, plichtmatige vraag: ‘Hoe was jouw dag?’

We waren een superkoppel

Het maakt me triest, dat we blijkbaar steeds minder geïnteresseerd zijn in elkaar, terwijl we eerst zo’n superkoppel waren dat de wereld aan hun voeten had. Smoorverliefde rechten-studieliefjes. We vonden allebei een baan in de advocatuur en begonnen aan ons gedroomde leven. Maar waar hij zich als een vis in het water voelde tussen de ambtelijke dossiers, werd ik langzaam gek. Ik kon niet tegen de sfeer, de hiërarchie, alle (onuitgesproken) regels, maar vooral ook niet tegen de werkdruk.

De stress was in mijn lijf geschoten en ik kreeg steeds meer lichamelijke klachten die niet meer met een weekend weg of een goede massage verdwenen. ‘Burn-out’, was de gevreesde diagnose die de huisarts uitsprak. Mijn vriend probeerde begripvol te zijn, maar ik zag in zijn ogen, dat hij het eigenlijk niet snapte, omdat hij meer uren werkte en nergens last van had. Toen ik eenmaal thuis zat en afstand had genomen van mijn werk, drong het pas goed tot me door hoe afschuwelijk ik het er had gevonden. Iedere keer als ik er tijdens therapie over dacht en sprak, kreeg ik lichamelijke afweerreacties (eczeem) en kwamen er tranen.

Gezamenlijk project

Stukje bij beetje ging het weer wat beter met me en durfde ik weer wat verder te kijken dan ‘hoe kom ik deze dag door?’ Ik ontdekte dat we heel leuke buren hadden en paste af en toe op mijn buurmeisje als er een oma ziek was, of zo. Het was een schatje van anderhalf, die mijn hart gestolen had. Ik vond het heerlijk om met haar te tutten en bedacht dat deze gedwongen break het uitgelezen moment was om aan een eigen gezinnetje te beginnen. Dat was ook een van onze dromen.

‘Laten we ervoor gaan.’ Vriendlief vond het een goed plan. Dit gezamenlijke nieuwe “project” kwam onze relatie enorm ten goede. We lazen over baby’s, keken filmpjes over baby’s, kochten stiekem al wat schattige, piepkleine rompertjes en richtten stiekem in gedachten onze werkkamer als babykamer in. Ik leefde helemaal op en onze relatie ook. Maar… dromen komen niet altijd uit.

'Kindergedoe parkeren'

We zijn al anderhalf jaar verder en dus ook al achttien maandelijkse teleurstellingen. Ik had ook niet verwacht dat het meteen ‘raak’ zou zijn, want ik slikte tenslotte al twaalf jaar de pil. Inmiddels begint mijn vriend geïrriteerd te raken. ‘Ik denk dat we dat hele kindergedoe maar een tijdje moeten parkeren,’ zei hij. ‘Je leest weleens dat iemand dan zomaar spontaan zwanger is.’

Zo gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan.’ Hij heeft zich met hernieuwde energie op z’n werk gestort en is nog maar heel weinig thuis. Ik probeerde wanhopig op andere dingen te focussen. Vandaar zijn opmerking: ‘Ga alsjeblieft weer iets doen met je leven.’

Ik kies voor mezelf

En dat ‘iets’ heb ik nu dus gevonden. Ik ga het onderwijs in! Ik word juf. Er is een enorm tekort en het lijkt me superleuk om met kinderen te werken, dus heb ik me aangemeld voor een verkorte opleiding. Dolblij vertelde ik mijn vriend onlangs over mijn nieuw gevonden missie. Maar hij reageerde helemaal niet enthousiast. Hij had gehoopt dat ik terug zou gaan naar de advocatuur en vindt het onderwijs blijkbaar iets minderwaardigs.

En dan word ik ook nog eens niet zwanger… Ik heb het gevoel dat mijn grote liefde steeds meer teleurgesteld is in mij en dat doet me veel verdriet. Maar ik kies nu voor mezelf en zet dit door. Als hij me niet kan steunen in mijn carrièrekeuze als juf, zou dit weleens het einde van ons sprookje kunnen zijn.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.