Vrouw/Praat Mee
1236343213
Praat Mee

Is iets goed doen voor de medemens juist van deze tijd?

Vrijwilligerswerk met ouderen

Vrijwilligerswerk met ouderen

Nu de wereld in brand staat heb ik het gevoel dat we allemaal iets goeds willen doen voor een ander. Ons steentje bijdragen, al is het een piepklein steentje. Terwijl oorlogen, misbruik en vermissingszaken al decennialang het nieuwsbeeld domineren, lijkt het wel alsof je inzetten voor de medemens de laatste tijd steeds vaker voor komt. Of heb ik het mis?

Vrijwilligerswerk met ouderen

Vrijwilligerswerk met ouderen

Vrijwilligerswerk wordt in Nederland het meest gedaan door mensen tussen de 35 en 45 jaar, op school, de sportvereniging of in de buurt. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau. In steden doen mensen minder vrijwilligerswerk dan in niet-stedelijke gebieden en de provincie Friesland geeft het beste voorbeeld. Toch blijkt het percentage van Nederlanders dat minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk doet, het afgelopen jaar gedaald te zijn van 37% in 2014 naar 36%.

Een beter milieu

In mijn directe omgeving zijn er dan ook weinig mensen die massaal staan ingeschreven bij een maatschappelijke organisatie. En ook ik moet bekennen dat ik geen (officieel) vrijwilligerswerk doe. Het standaard excuus 'te druk', wat overigens geen excuus mag zijn, roep ik al jaren. Maar toch merk ik sinds korte tijd dat het meer begint te kriebelen dan anders. Ook ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een positiever beeld in de wereld.

In gesprekken met vrienden en familie gaat het steeds vaker over 'iets goeds willen doen'. Zo leest de een wekelijks op vrijdagavond een uurtje voor bij kinderen met een taalachterstand, een ander gaat in het weekend koffiedrinken met eenzame ouderen en weer een ander heeft voor een beter milieu besloten om een jaar lang geen kleding meer te kopen. En dan heb ik ook nog die vriendin die sinds begin dit jaar naar iedereen lacht op straat. Ze beweert er niet alleen onbekenden een glimlach mee te bezorgen, maar zelf ook een stuk vrolijker door het leven te gaan.

Praat mee

Ik merk dat het mij op een positieve manier aansteekt om ook iets extra's te kunnen betekenen. Ik snap dat ik nu in mijn vrije tijd niet ineens levens zal gaan redden of de wereld drastisch kan veranderen. Maar ik kan mijn eigen leefomgeving in ieder geval wel iets gezelliger maken.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij ook het gevoel dat vrijwilligerswerk iets van deze tijd is en wil je ook graag je steentje bijdragen? Of doe je al hartstikke lang vrijwilligerswerk? Hoe deel je dat in qua tijd? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.