Vrouw/Columns & Opinie
1236605717
Columns & Opinie

'Ouderen worden behandeld alsof ze hun beste tijd hebben gehad'

Ouderen, al dan niet ziek of dement, worden aan hun lot overgelaten; en daarvoor wordt terecht de noodklok geluid. Ons nieuwe Wat hij vindt-panellid Jeffrey Wijnberg stoort het tegelijkertijd mateloos wanneer er zoveel morele verontwaardiging te horen is. Jeffrey: "Alsof alleen de instituties kunnen zorgen voor een waardige behandeling van ouderen."

Nee, iedereen kent wel mensen in de naaste omgeving die hun laatste dagen slijten. De vragen die je jezelf kunt stellen zijn deze:

  1. Zoek je deze ouderen ook wel eens op?
  2. Pak je wel eens de telefoon om te informeren hoe het gaat?
  3. Vraag je deze ouderen hoe je behulpzaam kunt zijn, ook om te laten blijken dat je hen niet hebt afgeschreven?

Belemmering

Mijn punt is deze: er mag dan wel geklaagd worden over hoe 'de zorg' tekortschiet, maar dat is alleen maar een afspiegeling van de mentaliteit die de hele samenleving kenmerkt. Zelfs ouderen (55-75) die nog gewoon meedoen in de maatschappij worden vaak behandeld alsof zij hun beste tijd wel hebben gehad.

Opvallend is bijvoorbeeld hoe weinig kinderen hun ouders, op eigen initiatief, eens bellen om simpelweg te vragen hoe het gaat. Het zijn meestal de ouders zelf die de moeite nemen om naar de kinderen te informeren; en zelfs dat wordt hen niet in dank afgenomen omdat de schatjes zich teveel in hun vrijheid belemmerd voelen.

Dochters versus zonen

Nu moet ik volledigheidshalve wel vermelden dat dochters het nog altijd beter doen dan zonen. Vooral als de vrouwen zelf kinderen hebben, zullen zij net iets meer begrip tonen voor hun eigen ouders, en snappen hoe belangrijk het is om enige waardering te tonen. De meeste mannen blijven hopeloos in gebreke en benaderen hun ouders doorgaans alleen als er geld nodig is.

Geen wonder dat ouders (oudere mensen) zich als oud vuil aan de kant gezet voelen. Zij zijn immers alleen in beeld als er wat te halen valt. Iets brengen doet niemand. Natuurlijk zullen de jongeren onder jullie een druk leven hebben; en vaak niet eens de tijd hebben om even op adem te komen. Maar dat is geen excuus om jouw verwekkers de rug toe te keren.

Van mij mag iedereen roepen dat de waardigheid van de oudere mens op het spel staat. Maar neem dan ook jouw eigen verantwoordelijkheid; en draag ook een steentje bij als het gaat om het tonen van respect voor al die senioren.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.