1236692
Vrouw

Weblog van de week

Oneerlijk

Elke week kijken we mee over de schouder van een interessante vrouw die midden in het leven staat. Deze week is dat Nienke van Trommel (36). Zij is na 18 jaar heel hard studeren, drie kinderen en een promotie, bijna klaar met haar opleiding tot gynaecoloog.

Deze week blogt zij voor VROUW over haar leven als dokter gespecialiseerd in vrouwenzaken.

Naam: Nienke van Trommel (36)

Beroep: Gynaecoloog (in opleiding), voorzitter Stichting Vrienden

Relatie: verloofd met Adam

Kinderen: Pi (5), Fé (4) en Abi (1)

Favoriete websites: www.murambindahospital.nl

Wat vind je een typisch vrouwelijke eigenschap: vermoeden dat niets goed geregeld is zonder mijn inmenging, hetgeen niet altijd waar is.

-------------------------------------------------------------------------

Dag 3

Onze tuin is blauw geverfd door mijn dochters die besloten dat blauw gras veel beter is dan groen gras. De tuintafel, parasol en tegels kregen ook een flinke lik. Ondanks een wolkbreuk blijft alles blauw en plakkerig. Terwijl manlief en ik één voor één een van top tot teen blauw geschilderd kind voorzichtig door het huis laverend in bad deponeren, kan ik maar een ding denken: wat zijn ze toch leuk! Alle clichés zijn waar: je weet niet wat het is om kinderen te hebben tot je ze hebt en het wordt steeds leuker, iedere dag weer.

Als ik dan kijk naar een bad vol met 3 lauwe spetterende smurfen, denk ik aan de mensen die het niet gegeven is om kinderen te krijgen en die deze lol ongewenst moeten missen. Dat is geen zeldzaamheid: een op de 6 paren komt bij de gynaecoloog omdat zwanger worden niet spontaan lukt.

Sinds ik zelf kinderen heb, voel ik intens met deze mensen mee. Het verlangen is vaak zo diep dat mensen er fel en agressief van worden. Iemand zei ooit tegen me: ''na doodsangst is de angst om zonder kinderen te blijven de grootse angst die mensen kunnen voelen. Ik snap dat je dan link en soms een tikje onredelijk wordt.''

Maar wat ik niet snap is dat de overheid en zorgverzekeraars het krijgen van kinderen als een luxe zien. Iedere nieuwe minister probeert het aantal keren ivf terug te dringen. Waarom? Verminderde vruchtbaarheid is geen luxeprobleem, maar een ziekte van de voortplantingsorganen. Die net zoals andere aandoeningen behandeling nodig heeft.  

Als een bril, steunkousen en stottertherapie vergoed worden, is behandeling van ongewenste kinderloosheid een absolute must. Dat wordt verkiezingsprogramma’s spellen en stemmen op de partij die opkomt voor het recht van ongewenste kinderlozen op een adequate behandeling! En tot die tijd poedel ik mijn blauwe smurfjes nog maar eens goed af.

Wil je ook een dagboek bijhouden voor de website VROUW van De Telegraaf? Geef je op via vrouwinternet@telegraaf.nl.

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!