Nieuws/Vrouw
1237043247
Vrouw

Joke: Vanwege onze gehandicapte zoon vond ik scheiden moeilijk

Lezeres Joke

Lezeres Joke

Lezeres Joke (60) verbaast zich over alle vechtscheidingen waarvan zoveel kinderen de dupe zijn. Zij was niet meer gelukkig met haar man, maar vond het erg moeilijk om uit elkaar te gaan vanwege hun gehandicapte zoon. Toen hij uit huis ging hakte ze de knoop door. Toch bleef ze haar ex ook wel weer trouw...

Lezeres Joke

Lezeres Joke

Vanwege zuurstoftekort bij zijn geboorte zit Jokes zoon in een rolstoel en kan hij mentaal slechts tot een bepaalde hoogte dingen aan. "De zorg voor mijn zoon was vrij intensief, dit hield mij tegen om te scheiden. Ik dacht dat ik het alleen niet aan zou kunnen. Ook wilde ik het mijn zoon niet aan doen."

Irritaties

"Ons huwelijk kwam in een sleur ongeveer vanaf het moment dat mijn zoon 10 jaar was. Er was geen genegenheid meer tussen ons en ik ergerde me erg aan hem. Hij was altijd moe en had nooit ergens zin in. Toen mijn zoon vier jaar later aangaf dat hij liever wilde wonen in een speciaal huis met andere jongeren met een aandoening, voelde ik de vrijheid om voor mezelf te kiezen."

"Voor mijn man was het geen verrassing dat ik wilde scheiden. Ik had al vaak aangegeven dat ik wilde dat hij veranderde en we hebben ook sessies gehad met een relatietherapeut. Niks hielp. De dag waarop ik de knoop doorhakte weet ik nog goed; ik voelde me zo ontzettend opgelucht!"

Zoon voorop

"Ik heb wel vanaf het eerste moment duidelijk gemaakt dat onze zoon absoluut voorop moest blijven staan. Door zijn handicap vond ik het nóg belangrijker dat wij er voor hem waren, maar anders had ik dat ook gewild. De scheiding verliep soepeler dan ik had verwacht."

"Ik verwachtte bijvoorbeeld dat ik uit het huis zou moeten, aangezien ik de scheiding aanvroeg. Maar mijn ex wilde helemaal niet in het huis blijven wonen. Hij vond het veel te groot. De belangrijkste afspraak die we maakten is dat we tegen onze zoon nooit rottig over elkaar zouden praten."

Niet achterlijk

"Onze zoon pakte de scheiding goed op. Hij is niet achterlijk en had ook wel door dat het tussen ons niet soepel liep. Mijn ex bleef eigenlijk nog best wel aanwezig in mijn leven. Mijn familie bleef hem ook uitnodigen op verjaardagen. Aan het begin zat ik daar helemaal niet op te wachten, maar mijn familie zei dat ik het maar moest accepteren."

"Ook de verjaardagen van mijn zoon bleven we samen vieren. Natuurlijk hebben we ook onze worstelingen gehad, maar ik heb geleerd mijn gevoel voor mijn kind aan de kant te zetten."

Uitvaart

"Helaas werd mijn ex ziek. Hij werd hartpatiënt en na een val op zijn hoofd, kwam hij er niet bovenop. Doordat ons contact nog zo goed was voelde ik me verantwoordelijk voor zijn uitvaart. Ik vond het mooi om die samen met mijn zoon te regelen."

"We maakten samen een presentatie waarin we vertelden over zijn humor. Mijn zoon heeft zelfs zelf een stukje verteld. Voor het verwerken van het verlies van zijn vader is dit heel goed geweest."

"Ik ben heel erg blij dat wij zo met elkaar zijn blijven omgaan en dat wij er tot het einde voor elkaar zijn geweest. We waren dan wel gescheiden, maar we hebben ons wel gehouden aan onze gelofte 'Tot de dood ons scheidt'.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een lezerscolumn schrijven?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.