1237223
Vrouw

Dit is dus sporten

Ik vind mezelf best sportief. Af en toe sjokken in het Vondelpark en dan halverwege afhaken, vind ik al een hele prestatie. Onder het motto 'Ach, ik probéér het tenminste!' beloon ik mezelf dan met een zak chips. Maar vandaag is er geen proberen bij, want bootcamp drillinstructeur Oswin Beingsick gaat een aantal VROUW redacteuren leren wat sporten is. En dat blijkt een hele andere vorm van sporten te zijn dan ik 26 jaar beoefen.

Op de fiets richting het Westerpark bespreken collega Selma en ik onze grootste angsten: dat we een vol uur moeten sporten, dat we geen rustpauze krijgen, dat we een schreeuwende drillinstructeur naast ons hebben, en dat een van ons uiteindelijk bezwijkt. 'Ach, zo erg zal het wel niet zijn toch? ', praten we onszelf moed in.

Mis. Zo heftig is het dus wél. Van rondjes rennen (even onder ons: na het eerste rondje hijg ik harder dan een herdershond), tot lunges. Van crunches tot burpees. Ironisch genoeg heb ik – vlak voordat ik richting Westerpark fiets – nog het stuk 'supersnelle weekend workout' geschreven. Werkelijk elke oefening komt voorbij. Het is mijn straf: vraag je van je lezeressen dat ze een weekend workout doen, dan zul je er zelf ook aan moeten geloven!

En dat heb ik geweten. Oswin weet van geen stoppen. Vijftig minuten lang rennen, vliegen en kikkeren we over het veld in het Westerpark. In tegenstelling tot Selma word ik juist aangespoord om harder, sneller, hoger te gaan door de woorden van Oswin. Maar mijn overdreven fanatisme heeft dramatische gevolgen: mijn maag speelt op en ik voel dat ik niet lang meer zal hupsen en springen.

Helemaal aan het eind van de training, uitgeput op een bankje neerstortend, wint de misselijkheid het van de gene. Ik doe Oswin's achternaam (Beingsick) wel erg letterlijk eer aan.

Ik ben er klaar mee, het roer moet om. Ik besluit dat het klaar moet zijn met die slechte gewoonten: drinken, chips en chocolade, het mag allemaal wel wat minder. Sporten is mijn nieuwe devies. Na drie dagen krom te hebben gelopen van de spierpijn waag ik een hardlooppoging door het Vondelpark. En warempel, ik ren een heel rondje zonder tussenposes. Ik probeer het niet langer, ik doé. Wat één bootcampsessie wel niet voor je kan doen. Dít is dus sporten!

Wil jij ook calorieën verbranden en tegelijkertijd een goed doel steunen? Doe dan mee met Bootcamp XXL onder leiding van trainer Oswin Beingsick op 24 juni in het Westerpark in Amsterdam. Inschrijven voor de bootcamp kan hier.

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+