Vrouw/Columns & Opinie
1246308699
Columns & Opinie

Elisa zou graag zien dat haar oudste dochter bewapend werd...

Elisa Nuij werkt al dertig jaar bij de politie en verbaast zich over de uniformen van de Nederlandse politiesurveillanten. Er wordt van hen verwacht dat ze zullen optreden als er iets gebeurt, maar hoe doe je dat zonder wapen? Ze schreef een open brief aan onze minister-president Mark Rutte.

Beste minister-president Rutte,

Vanaf mijn vakantieadres aan de Spaanse kust op 5 km van het centrum van Cambrils wil ik nogmaals een poging wagen u te bereiken. Ik werk inmiddels ruim 30 jaar bij de Nederlandse politie en in die periode heb ik de politie zien veranderen naar wat het nu is.

Een politie waarin vooral jonge collega's op straat soms bang zijn om op te treden uit angst om te worden afgerekend. Afgerekend door hun leidinggevenden of uit angst te worden betiteld als racist of beschuldigd te worden van etnisch profileren.

Aanslag

Een paar nachten terugkwam mijn dochter (15) de camper binnen rennen met het bericht dat er allemaal politie voor de camping stond en er waarschijnlijk nog een aanslag was gepleegd. De berichten waren dat we vooral binnen moesten blijven. Het was rond 01.00 uur in de nacht. Kort hierna circuleerden filmpjes waarop je hoorde en zag dat er geschoten werd.

Het viel me de laatste week al op dat er veel zwaarbewapende politie surveilleerde in Spanje. Politie waar je als 'rappend stuk uitschot' echt geen grote bek tegen moet hebben. Nee, het is hier de politie die respect afdwingt. Dit is politie waar niet mee te spotten valt. Deze jongens en meiden stralen hetzelfde uit als wij vroeger. Gezag!

Bomgordels

Gisterochtend las ik dat er een aantal terroristen uitgeschakeld was. Even later kwam de mededeling dat de bomgordels niet echt waren. Op zo’n moment dwalen mijn gedachten naar Nederland. Stel dat dit in Nederland was gebeurd? Waren wij dan ook helden omdat we een mogelijke aanslag hadden voorkomen?

In Nederland was er vast een advocaat opgestaan die namens de nabestaanden van de 'vermoorde' jongens had geroepen dat het een fout 'vrijgezellenfeestje' was. Dat de nep bomgordels onderdeel waren van de grap.

Slachtofferhulp

De media zouden erop duiken waarop de politietop in een soort paniekaanval zou zijn geschoten. De betreffende collega's zouden op non-actief worden gezet. En het Openbaar Ministerie zou zich erover gaan buigen of het allemaal wel rechtmatig is geweest. De nabestaanden van de 'vermoorde' jongens zouden slachtofferhulp krijgen en mogelijk zelfs schadeloos worden gesteld. Het was immers niet wat het leek?

In gedachten ga ik terug naar 2015 en herinner me dat iemand op een festival riep dat hij een wapen had. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. De afloop zal iedereen bekend zijn. (Mitch Henriquez overleed in 2015 tijdens een festival in Den Haag, nadat hij door agenten tegen de grond was gewerkt. Lange tijd werd aangenomen dat hij door een nekklem was omgekomen, red.).

Undercover

Het gezag van de op straat werkende agent wordt hierdoor afgenomen en het respect verdwijnt. Ga dan nog maar eens je werk doen. Stap eens in dat blauwe pak heren en dames uit het Haagse. Draai 'undercover' eens een maandje mee. Mijn woorden liggen echt niet ver van de waarheid...

Terwijl de Spaanse politie haar overhemd verruilt voor een kogelvrijvest en mijn tienerdochter hier in Cambrils het leven weer oppakt, surveilleert mijn andere dochter samen met politiecollega's in een opvallend uniform. Zonder vuurwapen, maar wel op risicolocaties zoals het centraal station van Amsterdam.

Kopje thee minister-president?

Jij op VROUW.nl

Wil je ook een open brief schrijven?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.